Една от най-известните забележителности на Гърция прави опити да ограничи броя на ежедневните си посетители от 4 септември.

Атинският акропол привлича туристи от цял свят, желаещи да се полюбуват на древното място. Занапред обаче посетителите ще бъдат ограничени до 20 000 на ден, като посещенията ще бъдат следени през уебсайта за резервации. Ще се прилага и система за почасови интервали.

В интервю за гръцката радиостанция Real FM през август гръцкият министър на културата Лина Мендони заяви, че в момента Акрополът посреща до 23 000 посетители дневно, наричайки това „огромен брой“.

Въпреки че обектът е отворен до 20:00 ч., Мендони посочи, че по-голямата част от посетителите избират да го посетят в сутрешните часове, създавайки „неприятни условия за обекта, посетителите и персонала, който се опитва да поеме този голям обем хора.”

Целта е новата система – която в момента е на изпитателен срок и вероятно ще бъде официално въведена от април 2024 г., да се справи с пренаселеността и да гарантира безопасността и дълголетието на паметника, посочва CNN.

Построен върху скалист хълм през пети век пр.н.е., древният Акропол е дом на колекция от исторически руини, сгради и артефакти – най-известен е храмът Партенон, посветен на богинята Атина.

Обектът и неговите паметници „формират най-великия архитектурен и артистичен комплекс, завещан ни от гръцката античност“, според ЮНЕСКО.

Атина е най-старата столица в Европа, датираща отпреди 3400 години. Тя е и един от най-старите градове в целия свят, населен от поне 7000 години.

По-рано това лято Акрополът затвори поради високи температури на фона на рекордните горещи вълни в Европа. Снимки на мястото от края на август показват, че е обвито в дим от неотдавнашните горски пожари в Гърция.

От април новата система за резервации ще се прилага и за други гръцки археологически обекти, които работят с електронни билети, обхващащи 90-95% от посетителите.