Скокът на температурите в Южна Европа би могъл да доведе до трайна промяна в туристическите навици - повече туристи биха могли да изберат по-хладни дестинации или да почиват през пролетта или есента, за да избегнат екстремните жеги, прогнозират туристически организации и експерти.

Данни на Европейската туристическа комисия (ETC) показват, че броят на хората, които се надяват да пътуват до Средиземноморския регион в периода юни – септември, е намалял с 10%, в сравнение с предходната година, когато горещото време доведе до суши и горски пожари.

Междувременно, се отчита скок на интереса към дестинации, като Чехия, Дания, Ирландия и България.

"Очакваме непредсказуемите метеорологични условия в бъдеще да оказват по-голям ефект върху избора на туристите в Европа," казва Мигел Санц, ръководител на ETC.

В доклад на организацията също така се посочва, че 7.6% от туристите вече считат екстремните метеорологични явления за основно притеснение за пътуванията в периода юни - ноември.

Сред тях са и Анита Елшой и съпругът ѝ, които по-рано през месеца се връщат у дома в Норвегия от любимото си място за почивка Васанело, северно от Рим, седмица по-рано от планираното, след като температурите достигат около 35 градуса по Целзий.

"Имах главоболие, краката и пръстите на ръцете ми се подуваха и все повече ми се виеше свят," казва Елшой за предизвиканите от жегата симптоми. "Трябваше да сме там за две седмици, но не можахме да останем заради жегата."

Търсенето на туристически услуги скача отново това лято, като туристите оставят зад гърба си годините на пандемични ограничения, а компаниите в бранша твърдят, че засега жегата не е довела до отмяната на много резервации.

Британците, по-конкретно, са резервирали по-малко почивки у дома и повече в Средиземноморския регион, често много месеци предварително, казва Шон Типтън от британската асоциация на туроператорите и туристическите агенти ABTA.

Този баланс обаче може да се промени, тъй като горещите вълни се очаква да станат по-изтощителни.

Учени предупреждават отдавна, че климатичните промени, причинени от емисиите на въглероден диокдис, вследствие на изгарянето на изкопаеми горива, ще направят метеорологичните явления по-чести, тежки и смъртоносни.

Метеоролози прогнозират, че през идната седмица температурите в Европа може да надхвърлят настоящия рекорд от 48.8 градуса по Целзий, регистриран в Сицилия през август 2021 г., което породи опасения от повторение на причинените от жегата смъртни случаи през миналата година.

В последните седмици в медиите се появиха новини за туристи, които биват транспортирани по спешност с хеликоптер от италиански плажове или пък откарвани с линейки от Акропола в Атина.

"Нашите проучвания напоследък сочат към спад в броя на хората, които се интересуват от почивка през пиковия месец август, като повече европейци обмислят почивка през есента," казва Санц.

Туристи в Рим разказват пред Reuters, че биха помислили сериозно, преди да резервират отново пътуване до италианската столица през юли, тъй като са имали затруднения с консумацията на достатъчно вода и намирането на достатъчно места с климатици, където да се охладят.  

Това е лоша новина за италианската икономика, която процъфтява благодарение на натоварения летен туристически сезон.

От министерството на околната среда на Италия предупредиха в свой доклад по-рано през годината, че в бъдеще чуждестранните туристи ще пътуват повече през пролетта и лятото и ще избират по-хладни дестинации.

"Балансът ще бъде отрицателен донякъде и заради това, че част от италианските туристи също ще предпочитат не толкова горещи страни," се казва още в доклада.Някои се надяват, че промяната просто ще доведе до промяна в трафика, а не в намаляването му.

В Гърция, където пристиганията на чуждестранни туристи по въздух скачат с 87.5% на годишна база в периода януари – март, пренаселеността през лятото се отразява негативно на популярни туристически дестинации, като остров Миконос.

Увеличеният брой туристи през зимните, пролетните и есенните месеци би могъл да облекчи този проблем и да доведе до едно забавяне през лятото, според министерството на околната среда на Гърция.

Гръцките власти затвориха Акропола в Атина в най-горещите часове от деня в петък, за да предпазят туристите.

В Испания се очаква голямо търсене в крайбрежните райони на север и на испанските туристически острови, където летните температури са по-ниски, според доклад на националната туристическа асоциация Exceltur.

Испанците Даниел Отеро и Ребека Васкес, които посещават Билбао, казват, че може да изместят почивката си през юни следващата година, когато ще бъде по-хладно и по-комфортно.

За Елшой почивките в Южна Европа може би вече са минало. Тя казва, че вместо това ще обмисли почивка в родината си Норвегия, заявявайки, че не иска отново да почива на място, където има главоболие и световъртеж.