Интернет е пълен със съвети за организиране на сватба с нулеви отпадъци. Реалността обаче е, че планирането на едно брачно тържество е достатъчно трудно само по себе си, камо ли ако булката и младоженецът трябва да вземат предвид всеки аспект от енергийния отпечатък на събитието. 

Един курорт в Индонезия обаче има за цел да улесни този процес, като обещава да организира сватби без отпадъци, на които двойките просто се появяват и се наслаждават на най-красивия момент от живота си, пише Forbes. 

През 2024 г. желаещите да сключат брак могат да го направят в резервата Бава, разположен на отдалечените острови Анамбас в Индонезия, и то с нулеви отпадъци. 

Актуалните сватбени тенденции включват екстравагантни тържества, които стават все по-разточителни. Нарастващите въглеродни емисии и прекомерната употреба на хартия и пластмаса за еднократна употреба, както и разхищението на храна, водят до отрицателно въздействие върху околната среда.  

Сватбите с нулеви отпадъци в Бава се опитват да предоставят решение на проблема по скромен, но смислен начин.

Разположен на островите Анамбас в архипелага Риау в Индонезия, резерватът съчетава висок клас туристически продукт с концепцията за връщане към природата. Условията са идеални за двойки, които си представят лукс и пълно уединение, но без да правят компромис с екологичния си начин на живот.   

Горе, долу и отвъд

От откриването си през 2018 г. резерватът Бава си партнира с фондация Анамбас, за да изпълни мисията си за устойчивост, която има за цел да защити и запази всички 255 острова от архипелага чрез трите си основни стълба:

  • "Горе" (опазване на дивата природа и горите);
  • "Долу" (опазване на морето);
  • "Отвъд" (инициативи за образование на общността, овластяване на жените и интегрирани системи за управление на отпадъците).

Амбициозните цели за устойчивост непрекъснато се надхвърлят благодарение на отличната програма за обучение на персонала, ангажимента за снабдяване с местни продукти и материали и грижата за общностите на околните островни селища. 

Гостите на курорта също участват в инициативи за опазване, като маркиране на костенурки, почистване на плажове и гмуркания за възстановяване на рифове. Шестте острова на резервата, само два от които са заети от курортна инфраструктура, се захранват от възобновяема микромрежа, която е първата по рода си в Индонезия. В същото време, местните власти прилагат политика за 100% продукти без пластмаса.

В деня на сватбената церемония с нулеви отпадъци персоналът на Бава изработва ръчно поръчкови букети и естествени флорални декорации, които да украсят плажа като фон за сватбата.

Всички те са изработени от местната флора на острова. Кухнята пък разчита изцяло на пресни местни съставки, които произвеждат нулеви хранителни отпадъци.

Чрез своя център за управление на отпадъците на място всички остатъци от храна се компостират, докато остатъците от стъкло се пренасочват за използване в системата за пречистване на водата на острова.

Изграден от рециклирани естествени материали, характерният ресторант TreeTops се слива с джунглата и сервира азиатски фюжън ястия, докато барът "Жул Верн", подходящо наречен на легендарния писател на приключенски романи, сервира коктейли с невероятна гледка към лагуната.

За максимално удовлетворение от своето частно сватбено парти, двойките могат да поканят гостите си да участват в техните празненства, като наемат целия курорт и неговите 36 вили плюс новооткритите частни резиденции, които се предлагат за групи от 10 до 20 гости. 

При заминаването си от Бава, двойките получават специален сватбен подарък - традиционен индонезийски халат от батик, който да им напомня къде са празнували своя голям ден.  

Един малък проблем

Единственото неудобство за хората, които искат да сключат брак с нулеви отпадъци, е пътуването до резервата. Това може да стане с международен полет до Сингапур или Джакарта, след това с ферибот и частен полет до островния архипелаг в Индонезия. 

Естествено, цялата тази логистика, би оставила значителен въглероден отпечатък, но ако двойките са наистина загрижени за околната среда, могат да помислят за компенсационни инструменти, с които да сведат вредните си емисии до нула. 

Но след като стъпят на острова, бъдещите младоженци могат да се отпуснат, знаейки, че останалото е в ръцете на екипа на резервата Бава.