Този месец жители на остров Нантъкет - разположен на около 50 км от Кейп Код в американския щат Масачузетс, се събраха за годишната си градска среща и тихомълком признаха за засилваща се екокриза.

Ерозията - типична за повечето острови, се засилва и заплашва да прекрои центъра на Нантъкет и да изпрати в океана домовете, разположени по крайбрежието. Постоянните жители официално одобриха определянето на целия остров като "район за крайбрежна устойчивост" с надеждата да получат помощ от държавата.

На карта е заложена стойността на много недвижими имоти. През последните две столетия Нантъкет се превърна от китоловен град в предпочитано място за милиардери. Целогодишното население на острова е 14 000 души, но през лятото то се увеличава до 80 000, тъй като хора, като Стивън Шварцман от Blackstone и бившия главен изпълнителен директор на Google Ерик Шмид, които притежават имения там, пристигат с частните си самолети.

Променящият се климат обаче засилва постоянната заплаха от ерозия и взема все повече жертви. Миналия месец имотният инвеститор Бари Стернлихт трябваше да разруши дома си, за да му попречи да падне в океана. Други със скъпи имоти на брега трябваше да платят милиони долари, за да ги преместят по-далече от пясъчното крайбрежие.

Повишението на морското равнище, крайбрежните наводнения и ерозията се очаква да нанесат поражения на стойност 3.4 млрд. долара на Нантъкет в следващите пет десетилетия.

Въпреки това, търсенето на имоти на идиличния остров остава много високо. Средната продажна цена на жилищата там е била 3.2 млн. долара през миналата година, в сравнение с 1.9 млн. долара пет години преди това. Общо 27% от продадени имоти са стрували над 5 млн. долара.

Ерозията нанася поражения на острова много преди термини, като климатичните промени, да станат толкова често използвани. Въпреки това, има всички признаци, че разрушението ще се засили с променящия се климат.

Ийзи стрийт в центъра на Нантъкет се е наводнявала средно по шест дни в годината в периода 1965 – 1972 г. От 2013 до 2020 г. наводненията се увеличават средно до 37 дни в годината, а през 2023 г. – до 75 дни.

До 2070 г. над 2 300 сгради, или 84% от жилищата, на острова ще бъдат изложени на риск от крайбрежни наводнения или ерозия, според прогнозите в Плана за крайбрежна устойчивост, създаден от града през 2021 г. с цел очертаване на рисковете и предлагане на решения. Броят на сградите, изложени на крайбрежна ерозия в периода 2030 – 2100 г., се очаква да се увеличи от 113 до 860.

Увеличаването на ерозията излага струващи милиони долари домове на риск. Няколко скъпи крайбрежни квартала и мултимилионите имения в тях са особено уязвими.

В спокойния район Сиско домът на Стернлихт скоро беше разрушен преди да падне във водата. В намиращия се наблизо Мадакет редица къщи бяха застигнати от същата съдба.

Имотният брокер Шели Локууд, която живее периодично на острова от 70-те години, казва, че родителите на неин клиент са били принудени да разрушат къщата си, в която живеят от десетилетия.

Източната част на острова, наричана Сконсет от местните, която е известна със скъпите си жилища и заможните си обитатели, също е изложена на опасност.

Предпазни мерки 

Хората, които се сдобиват с имот на Бакстър роуд в района, често закупуват жилището от някоя от двете му страни с допълнителен парцел, който да ползват за преместване, ако ерозията достигне до тях. Ако пък няма такова място, собствениците могат да направят подобно на бивш жител на Сконсет, който през 2010 г. разделя къщата си на шест части и я мести на изцяло ново място на острова.

През февруари дом в Мадакет попадна в медиите, след като продажната му цена беше намалена от 2.3 млн. на 600 000 долара. По някои оценки жилището е могло да се продаде и за 12 млн. долара, ако не беше ерозията.

Неколцина други продавачи също свалят цените на продаваните от тях имоти – от 3.99 на 2.99 млн. долара и от 5.6 на 5.1 млн. долара.

Някои райони на острова, като Брант Пойнт, са засегнати повече от повишаващото се морско равнище, отколкото от ерозията. През октомври 2021 г. Шварцман купува имот в квартала за 32.5 млн. долара. Миналата година неизвестен купувач се сдобива с къща наблизо срещу 33 млн. долара.

Локууд е превърнала в своя мисия това да гарантира, че имотите на острова са справедливо оценени, за да защити клиентите и отчасти и репутацията на брокерите. Има богати хора обаче, които просто не се интересуват от всички тези индикации.

Средната цена на жилищата в Мадакет през миналата година е била 2.7 млн. долара, или с 39% повече от средната цена за последните пет години.

Милиони долари за отблъскване на ерозията

В Сконсет група съседи изготвят план, за да си спечелят още време и харчат милиони долара, за да го реализират.

С жилища, които са надвиснали опасно над ръба на 20-метрова отвесна скала, жители на Бакстър Роуд не могат да заровят глава в пясъка, когато става въпрос за ерозия. Мнозина вече са похарчили десетки хиляди долари, за да преместят жилищата си от първоначалното им местоположение.

В последното десетилетие местни жители прилагат технология срещу ерозията, която включва големи цилиндрични чували с пясък, които се позиционират стратегически на брега и служат като предпазна бариера. Надеждата е, че този проект ще остави Бакстър Роуд непокътнат в продължение на десетилетия.

Той обаче не е евтин и членуващите в проекта в момента даряват между 20 000 и 100 000 долара годишно. По някои изчисления всеки собственик на имот на Бакстър Роуд ще трябва да харчи по около 30 000 долара годишно.

Проектът обаче си има и своите противници, като организаторите му водят битка от години с Комисията по опазване на Нантъкет, която твърди, че нарушава историческото естество на плажовете.