Хиляди видове риби - около 2500 от тях са наименувани - наричат ​​река Амазонка дом, но учените изчисляват, че почти половината от морските същества, които дебнат в огромния воден участък, остават неоткрити.

Докато изучава пирани и паку в опит да оцени по-добре жизненоважното рибно биоразнообразие в дългата 6400 километра река, международен екип от изследователи открива и идентифицира нов вид паку - роднина на пираня на растителна диета и с човешки зъби.

Освен странните си перленобели зъби, новооткритият вид има поразителни оранжеви и черни петна - включително смела вертикална черна лента, простираща се през хълбока му – които, според изследователите, приличат на злодея Саурон от поредицата от книги и филми на Толкин „Властелинът на пръстените“.

Те са вдъхновили името на рибата - Myloplus sauron, според проучване, публикувано в списание Neotropical Ichthyology.

„Аз и съавторите решихме, че името би било хубава идея – тя наистина прилича на окото на Саурон“, казва съавторът на изследването Виктория Перейра от University of Paulista в Сао Пауло, Бразилия. Изследователите се надяват, че препратката към поп културата ще привлече вниманието към рибите и усилията за защита на биоразнообразието в Амазонка, добавя Перейра.

Привличащата окото риба не е единственото животно, кръстено на Тъмния лорд на Толкин. През май 2023 г. беше открит род пеперуди с петна по крилете, които приличаха на очи, напомняйки на изследователите за добре познатия символ от трилогията. Има също вид дървесна жаба, торен бръмбар и род динозаври, кръстен на героя.

Объркването около паку

Освен Myloplus sauron, изследователите откриха и вида Myloplus aylan, който описват като имащ малко по-дебела черна лента на хълбока. Родът Myloplus попада в семейство Serrasalmidae, което се състои от видове пирани и паку.

Тъй като пираните и пакусите са тясно свързани и имат подобни характеристики, диференцирането на видовете може да бъде трудно, отбелязват авторите в изследването.

Те могат да променят външния си вид през различни етапи от живота си, а мъжките и женските често изглеждат различно един от друг, което също прави различните видове трудни за разграничаване, според Лондонския природонаучен музей.

Myloplus sauron и Myloplus aylan имат плоски, тъпи зъби, използвани за дъвчене на растения - ярък контраст с острите като бръснач зъби, открити в пираните, но подобни на другите им двойници паку. Докато някои видове пирани са известни със своята месоядна диета, всички видове паку са предимно тревопасни.

Преди това тези два нови вида бяха групирани с друга риба - Myloplus schomburgkii, поради общия черен знак върху кръглото й тяло. Чрез по-внимателна проверка и ДНК анализ, изследователите откриха, че три различни вида споделят външния облик.

Изследователите се надяват да проучат допълнително Myloplus sauron и Myloplus aylan, за да научат повече за тяхната еволюция и връзка с други видове, казва Перейра за CNN.

„Хората, изучаващи паку, знаят, че има множество видове, които се „крият пред очите ни“, казва Матю Колман, асистент в катедрата по биология в University of Louisville в Кентъки, който е изучавал рибата. Той не е участвал в новото проучване.

„Размерът на Амазонка и други басейни и тяхната недостъпност ги правят място за постоянни открития. Това означава, че ще се изискват усилията на поколения учени, за да увеличим знанията си за района.“

Въздействието на паку върху тяхната екосистема

Пакуситу са важни за тяхната екосистема до голяма степен поради ролята им в разпространението на семена чрез диетата им, състояща се предимно от плодове, което ги прави жизненоважни за растежа на дървета от тропическите гори и други растения. Рибите разпространяват семена далеч от родителските растения, като помагат за разширяването на гората и ограничават болестите, казва Колман.

Чрез откриването и идентифицирането на видовете, които живеят в определени екосистеми, изследователите ще могат по-добре да ръководят усилията за опазване на онези, които са застрашени или изложени на риск, казва Колман. Това е особено важно за райони, като Амазонка, които са застрашени от унищожаване на местообитанията, добавя той.

„Излагаме се на много реален риск да загубим хиляди, ако не и стотици хиляди видове, преди да разберем, че изобщо съществуват, както и никога да не разберем как тези видове допринасят за здравословна функционираща екосистема.“