Повече от сто делфина са открити мъртви в бразилската част на река Амазонка - на фона на историческата суша и рекордно високите температури на водата, на места достигнали близо 39 градуса по Целзий.

Всички мъртви делфини са намерени в езерото Тефе през последните седем дни, според института Mamirauá - изследователски център, финансиран от бразилското министерство на науката.

Учените посочват, че толкова голям брой смъртни случаи е необичаен и предполагат, че рекордно високите температури на езерото и историческата суша в Амазонка може да са причината за него, съобщава CNN.

Новината вероятно ще засили опасенията относно ефектите, които човешката дейност и екстремните засушавания оказват върху региона.

„Все още е рано да се определи причината за това екстремно събитие, но според нашите експерти, то със сигурност е свързано с периода на засушаване и високите температури в езерото Тефе. В някои негови точки те надвишават 39 градуса по Целзий“, коментират учените.

Амазонка - най-големият воден път в света, в момента е в сух сезон и речната фауна страда от рекордно високи температури.

Изследователи и активисти се опитват да спасят оцелелите делфини, като ги прехвърлят от лагуни и езера в покрайнините до основното тяло на реката, където водата е по-хладна, но операцията не е лесна поради отдалечеността на района.

„Прехвърлянето на речни делфини в други реки не е толкова безопасно, защото е важно да се провери дали има токсини или вируси, преди да се пуснат животните в дивата природа“, казва Андре Коелю, изследовател в института Mamirauá, пред CNN Brasil.

Бразилия - пет часови зони и спираща дъха природа

Сушата в Амазонка се отразява и на икономиката. Нива на водата под средното са докладвани в 59 общини в щата Амазонас, което възпрепятства както транспорта, така и риболовните дейности по реката.

Властите очакват още по-остри суши през следващите няколко седмици, което може да доведе до нови смъртни случаи на делфини.