Това е обичайна гледка на всяко летище по света - станции за фолиране на куфари, предлагащи „допълнителна защита“. Цената на тази услуга може да варира сериозно, като по-скъпите опции обикновено предлагат някакъв вид застраховка.

Повечето хора фолират багажа си, защото смятат, че е по-безопасно, но дали това е вярно? T+L разговаря със Сарая Дейвис, мениджър по сигурността на транспорта, и Лори Данкърс, говорител на Администрацията за сигурност на транспорта на САЩ (TSA), за да открият отговора на този въпрос.

Как се обработва опакованият багаж?

Вашият куфар го очаква доста голямо пътуване от гишето за багаж до самолета. Първоначално той минава през 3D скенер, който може да идентифицира всичко, изглеждащо като проблемен предмет, включително потенциален експлозив.

„Ако технологията маркира куфара, 3D рентгеновото изображение се изпраща на служител за преглед“, обяснява Данкерс. Не се отделят фолираните куфари, така че опаковката няма да попречи властите да ги отворят, ако бъдат маркирани като потенциално опасни.

След като прегледа изображението, служителят може или да го изчисти и да изпрати куфара в самолета, или да го маркира за физическа проверка. Само 5% от тях се отварят за физическа проверка, така че това е много по-малък брой, отколкото може би си мислите.

При физическата проверка служителите ще отворят куфара с всички необходими средства. Ако той е опакован, фолиото ще трябва да се премахне. То няма да бъде възстановено.

Според Дейвис, повечето пъти се фолират куфари при международни полети, тъй като пътниците искат допълнителен слой защита. Понякога те са в лошо състояние и се опаковат, за да не се разпаднат.

Ако един от тези куфари бъде отворен и след това не може безопасно да достигне крайната дестинация, TSA ще се свърже с авиокомпанията, за да уведоми пътника за състоянието на багажа му и от къде да го вземе.

Фолиране или не?

Обикновено не се препоръчва да фолирате куфара си, тъй като това не осигурява никакви съществени предимства, които могат да оправдаят цената. Единственият плюс е защитата срещу износване – в случай че искате да запазите куфара си като чисто нов. В противен случай се придържайте към механизма му за заключване и се наслаждавайте на пътуванията си.