Стресът от закъснелите и отменени полети сякаш не е достатъчен, но пътешествениците, избрали да се придвижват с въздушен транспорт, често се сблъскват и с перспективата за забавен, изгубен или повреден багаж.

CNN изброя какво можете да предприемете, за да избегнете загубата на вещите си или поне да сведете до минимум въздействието на забавения, изгубен, откраднат или повреден багаж.

Преди да отидете на летището

Резервирайте директни полети

Ако наистина сте загрижени за чекирания си багаж, дайте приоритет на директните полети или поне на по-дългите престои, съветва основателят на сайта за оферти за полети и съвети за пътуване Going.com Скот Кийс.

"По-вероятно е багажът да се изгуби при прехвърлянето между самолетите при по-бърза връзка“, допълва той.

Направете снимки на багажа и съдържанието му

Туристическият агент Джо Хобан споделя пред CNN Travel, че съветва клиентите си да направят снимка на багажа си, защото първото нещо, което ще ви попитат в офиса на авиокоманията, е какви са марката, цветът и размерът на куфара, както и какво съдържа той.

Тя посочва, че хората трябва да поставят това, което планират да сложат в багажа си, на леглото и да го снимат. Ако куфърът се загуби, това помага при описа на съдържанието му.

Използвайте система за проследяване на багаж

„Много авиокомпании ви позволяват да следите движението на багажа в техните приложения, което може да ви успокои или поне да ви даде представа къде се намира той, ако се забави“, казват от Going.com.

Можете обаче и сами да си организирате независимо проследяване. Паула Туидейл, старши вицепрезидент по пътуванията за AAA, посочва като възможност AirTag, който се свързва с устройство на Apple, като подобни приспособления има и за потребителите на Android.

Оставете контактите си и вътре в куфара

Групата за защита на потребителите Travellers United съветва да оставяте контакти и в куфара, в случай че външният етикет бъде откъснат. Хобан прави същото предложение. „Ако объркате багажа си с друг човек, той лесно може да ви го върне с помощта на контактите в куфара“, посочва тя.

Силата на ръчния багаж

Авиокомпаниите не могат да загубят багаж, който не сте регистрирали. Туидейл предлага да използвате само ръчен багаж. Така не само ще сте по-спокойни за вещите си, но и ще напуснете летището по-бързо.

Вижте дали кредитната ви карта покрива загуби при пътуване

Преди да сключите допълнителна застраховка за пътуване, Кийс съветва да проверите дали кредитната ви карта не покрива пособни рискове.

Можете да получите допълнително обезщетение (за това, което авиокомпаниите не покриват) не само за изгубен багаж, но и под формата на възстановяване на разходи за нещата, които се е наложило да си купите, докато чакате багажа си.

На летището

Чекирайте багажа си навреме

От Travelers United посочват, че чекирането на багаж в последния момент увеличава шанса за възникване на проблеми.

„Най-малкото закъснение може да има сериозни последствия, когато багажът ви се движи по конвейера и трябва да мине през проверката за сигурност за кратко време“, допълват експертите.

Снимайте го

Кийс предлага да снимате отново чекираните си куфари точно преди да ги предадете на авиокомпанията. Включително и вътрешността им. „Ако багажът ви се изгуби и имате някакви ценности в него, наличието на снимка ще подкрепи иска ви за обезщетение,“ посочва той.

Проверете дестинацията на етикета на багажа

Travelers United съветва да проверите отново етикетите, поставени на багажа от авиокомпанията, за да се уверите, че отиват там, където и вие. И задължително запазете билета или стикера за получаване на багаж.

Ако багажът ви се забави

Потърсете го и на други места

Ако куфарите ви не са на определената лента, уебсайтът за съвети за пътуване The Points Guy предлага да проверите близките ленти и ако не ги видите там, да попитате в офиса на авиокомпанията. Това е добър момент да задействате гореспоменатите приложения за проследяване.

Съобщете за проблема и попълнете формулярите

Ако багажът ви не се появи, уведомете авиокомпанията.

„Много пъти персоналът на авиокомпанията обяснява, че багажът е открит, но ще пристигне със следващия полет“, казват от Travelers United. „Ако имате време, изчакайте. Ако не, попълнете съответните формуляри за изгубен багаж на летището.“

Оставете координари, за да може авиокомпанията да достави куфара

Кийс съветва, ако авиокомпания знае къде е куфарът ви, но ще го достави по-късно, да оставите адрес, на който след това да си го получите.

Пазете касовите бележки

„Ако купите нещо, което ви е нужно, докато чакате багажа си - от нов бански до паста за зъби, пазете касовите бележки. Може да ви трябват, за да ви бъдат възстановени разноските“, съветват от Going.com.

Ако багажът ви е изгубен

Ограничение на отговорността

Разбира се, и в документацията, свързана със загубата на багаж, има древни шрифтове и ограничения, но в крайна сметка, можете да получите оебщетение за вещите си.

Според европейското законодателство, най-голямата сума, за която можете да претендирате в такъв случай, е 1 200 евро. Ако съдържанието на куфара ви надвишава тази сума, тогава е добре да помислите за допълнителна застраховка, преди да се отправите към летището.

Повредени куфари

Ако видите, че багажът ви е повреден, докато сте още на летището, съобщете на авиокомпанията.

Тя е задължена да покрие повреди на колелца и дръжки на куфари, но не носи отговорност за определени категории артикули (например чупливи предмети, електроника, пари в брой, нетрайни артикули и други).