Компаниите от глобалната отбранителна индустрия набират служители с най-бързите темпове от края на Студената война насам. Секторът прави всичко възможно, за да успява с изпълнението на непрекъснато увеличаващите се поръчки, които са близо до рекордни нива, пише Financial Times.

Проучване на изданието показва, че 20 от водещите европейски и американски компании за отбрана и аерокосмически технологии търсят да назначат десетки хиляди хора тази година.

Три от най-големите американски изпълнители - Lockheed Martin, Northrop Grumman и General Dynamics, имат близо 6000 отворени работни позиции. Около половината от анкетираните компании искат да увеличат позициите с почти 37 000 души общо, което означава, че общата им работна сила ще нарасне с 10%.

Според Ян Пай, генерален секретар на европейската аерокосмическата и отбранителна търговска асоциация (ASD):

„От края на Студената война това е най-интензивният период за отбранителния сектор с най-голямо увеличение на обема за доста кратък период от време“.

Правителствата по света увеличават военните разходи след пълномащабното нахлуване в Русия в Украйна и на фона на нарастващото геополитическо напрежение.

Внезапният скок в поръчките след десетилетия на ниски обеми, съчетан с конкуренцията за дигитални умения на пазара на труда, който все още изпитва недостиг на персонал от ерата на COVID-19, са основните фактори, движещи тази тенденция.  

Кои са най-търсените професии?

Компаниите търсят хора по цялата верига на производството - от стажанти до мениджъри. Търсят се още инженери, разработчици на софтуер, анализатори по киберсигурност, но също заварчици и механици.

Антонио Лиоти от италианския оръжеен концерн Leonardo казва, че компанията търси интензивно нови хора - дори повече, отколкото по време на предишни конфликти, като тези в Ирак и Афганистан.

Компанията, която е част от съвместната програма с британската BAE Systems и японската Mitsubishi Heavy Industries за изграждане на нов изтребител, търси да наеме 6000 нови служители до края на 2024 г. и още между 8 000 и 10 000 души в периода от 2025 г. до 2028 г., като най-търсени са индустриалните и софтуерните инженери.

Според Лиоти, рекордното търсене на нови хора не е обусловено само от конфликтите, но и от по-голяма конкуренция с други индустрии, като високотехнологичните и консултантските компании и консултантски дейности.

Компаниите, които произвеждат боеприпаси, включително Rheinmetall и Nammo, трябваше да увеличат значително продукцията си за попълване на държавните запаси и са сред фирмите с най-агресивни планове за наемане на нови хора. 

Базираната в Норвегия Nammo твърди, че никога не е виждала подобна ситуация. Компанията, която е собственост на норвежките и финландските правителства, увеличи персонала си с 15 на сто за последните две години. В момента там рабоят около 3250 души, като се очаква броят им да нарасне двукратно до 2030 г.  

Германската Rheinmetall миналата седмица обяви, че ще се опита да наеме стотици служители от водещия производител на части за автомобили Continental, който пострада от спада на търсенето в автомобилния сектор.

Френската Thales, която произвежда ракетните установки Starstreak за Украйна, заяви, че е назначила 9 000 души, увеличавайки персонала си с 11 на сто през последните три години.

BAE също нае много нови хора миналата година, за да подсили дългосрочните си програми, като Глобалната програма за въздушна отбрана и фрегатите Тип 26 за Британския кралски флот. 

Конкуренция за кадри

Dassault Aviation, който произвежда изтребителите Rafale, до този момент не е имала директно увеличение на поръчките от Уккрайн, но, имайки предвид дългата продължителност на производствения цикъл в сектора, последователно наема персонал.

Производителите в ядрената отбрана - особено тези, участващи в тристранната програма за подводници на Обединеното кралство, САЩ и Австралия, са сред тези, които отчитат най-силен недостиг на кадри. 

Няколко компании, включително Rolls-Royce и Babcock International, наскоро отвориха свои собствени академии за ядрени умения, докато Thales UK, който предоставя сонар за всички подводници на Кралския флот, стартира своя собствена обучителна програма. 

Отделно от това, правителството на Обединеното кралство стартира специална група за ядрени умения, за да обучи десетките хиляди работници, необходими в гражданските и военните ядрени програми в цялата страна.

"Усилията за наемане и обучение са безпрецедентни в последно време“, заяви Бекси Плезант от групата за доставяне на ядрени умения, която прогнозира, че ще са необходими повече от 30 000 допълнителни роли в сектора на ядрената отбрана до 2030 г.

Компаниите засилват и сътрудничеството си с университети и други организации за изграждане на бъдещ "резервоар" за работна сила.

Едно от големите предизвикателства за индустрията е, че някои позиции изискват допълнителни разрешения за сигурност. RTX, която притежава производителя на ракети и сензори Raytheon, заяви по-рано тази година, че продължава да изпитва трудности при наемането на висококвалифициран персонал. 

Други, като германската Renk, казват, че в бъдеще може да им се наложи да внасят кадри от чужбина. Главният изпълнителен директор на компанията Сюзън Уиганд заяви, че в Германия не може да намери достатъчно хора за свободните работни места.