Китайски учени откриха нeизвестен досега минерал в проби от лунна почва, донесени на Земята от мисията Chang'e-5.

Това е шест нов минерал, открит на Луната, както и първият, намерен от китайски екип.

Така страната се превръща в третата държава в света, открила нов минерал на Луната, съобщава агенция Xinhua.

Наречен Changesite-(Y), това е вид безцветен прозрачен кристал. Той е открит при анализ на лунни базалтови частици от изследователски екип от Beijing Research Institute of Uranium Geology (BRIUG).

Changesite-(Y) е официално признат като нов минерал от Комисията по нови минерали, номенклатура и класификация на Международната минералогична асоциация.

Откритието е от голямо научно значение за изучаването на лунните минерали, лунната еволюция и изследването на дълбокия космос.

През 2020 г. китайската мисия Chang'e-5 извлече проби от Луната с тегло около 1731 грама, което бяха първите от повече от 40 години.

Новото откритие е направено както благодарение на технологичния прогрес, така и на уникалната среда на мястото за вземане на проби от сондата Chang'e-5 - северозападния регион на Oceanus Procellarum, известен също като Океана на бурите.

Това място е избрано, защото регионът има сравнително млада геоложка възраст, в сравнение със зоните за вземане на проби от Съединените щати и Съветския съюз.