Капсулите с кафе много скоро ще останат в историята. Какво ще ги замени?

Според швейцарската верига за търговия на дребно Migros, това ще са „топчета кафе“.

Компанията обяви, че пуска нова система за приготвяне на кофеиновата напитка, чиято цел е да замени капсулите и да намали тоновете отпадъци, съобщава АП.

Така наречените "топчета кафе" представляват капсули със сферична форма, които имат обвивка на растителна основа (от водорасли) без мирис. Тя е толкова тънка, че се разпада напълно при приготвянето на кафето.

От Migros смятат, че новата система може напълно да замени пластмасовите и алуминиеви капсули.

Най-големият работодател в Швейцария посочва, че новата разработка е в отговор на нарастващото екологично съзнание на потребителите, обезпокоено от факта, че около 63 милиарда капсули кафе се продават всяка година по света, генерирайки около 100 000 тона отпадъци.

Компанията представи и специална машина за кафе, която работи с топчетата – CoffeeB. Тя ще се появи до края на годината на пазара в Швейцария и Франция, а през 2023 г. и в Германия. Старите кафе машини не са съвместими с изобретението.

Швейцарският гигант в търговията на дребно работи върху новата система в продължение на пет години, като интересът към нея вече е огромен, съобщават от компанията.

На пазара има и други компостируеми капсули за кафе, но от Migros посочват, че това е първата система, която използва биоразградими топчета.

Компанията в момента е малък играч на пазара на кафе, уточнява phys.org.

Според Euromonitor International пазарният дял на марката Cafe Royal е ограничен до 0.3 процента в Западна Европа през 2021 г., в сравнение с 12.1 процента само за Nespresso, като Nestle притежава и марките Nescafe и Dolce Gusto.

Кафените капсули са наложени на пазара първо именно от Nestle под марката Nespresso преди 36 години.