Рекорден брой милионери ще напуснат Обединеното кралство тази година, показва проучване, цитирано от CNBC. Резултатите от парламентарните избори през юли се очаква да влошат още повече тази тенденция, смятат експертите. 

Докладът за миграцията на частното богатство на консултантската компания Henley показва, че Великобритания ще претърпи нетна загуба на 9 500 богати хора през 2024 г. - двойно повече от миналогодишните напуснали милионери, които бяха 4 200. 

Обединеното кралство се нарежда на второ място след Китай в класацията на Henley, като се очаква източноазиатският гигант да отчете нетен изходящ поток от 15 200 милионери през 2024 г.

Прогнозите бележат рязък обрат за Великобритания, някога смятана за "магнит" за супербогаташи. Консултантската компания, която проследява миграционните тенденции, отбелязва, че между 50-те години на миналия век и началото на 21-ви век островът е привлякъл множество богати семейства от цяла континентална Европа, Африка, Азия и Близкия изток.

"Въпреки това, тази тенденция започна да се обръща преди около десетилетие, тъй като все повече милионери започнаха да напускат страната, а в същото време пристигаха по-малко. Забележително е, че през шестгодишния период от 2017 г. до 2023 г. след Брекзит Обединеното кралство загуби общо 16 500 милионери, а прогнозите за 2024 г. са още по-притеснителни“.

Хана Уайт, главен изпълнителен директор на мозъчния тръст Institute for Government, отбелязва, че изселването на милионерите може да се ускори след тазгодишните парламентарни избори. 

Последните социологически проучвания дават впечатляваща преднина на лявоцентристката Лейбъристка партия пред дясната Консервативна партия. Проучване на Savanta за вестник The Telegraph, публикувано през уикенда, дава на лейбъристите 46% от гласовете, или два пъти повече от вота на консерваторите (21%), докато популистката дясна партия Reform е трета с 13%.

Лейбъристите се позиционират като пробизнес партия с фокус върху създаването на богатство. Въпреки това в предизборната им програма е посочено, че искат да затворят "данъчните вратички" в полза на богатите, за да финансират по-добре обществените услуги.

Партията иска да намали избягването на данъци, да премахне облекченията за независимите частни училища и да повиши данъците върху покупките на жилищни имоти от лица, които не са жители на Обединеното кралство. Уайт пише в доклада на Henley:

"Изтичането на хора с висока нетна стойност, което вече е генерирано от икономическия и политически контекст, сега се ускорява от политическите решения преди изборите“.

Броят на милионерите в Обединеното кралство е намалял с 8% през последното десетилетие, което е в рязък контраст с повечето големи икономики в Европа и извън нея.

Броят на хората с висока нетна стойност в Германия, например, се е увеличил с 15% за същия период, докато редиците им в САЩ са нараснали с цели 62%.