Представяте ли си, вместо да тичате до магазина след работа, да можете да си откъснете прясна салата, репички, чушки и други зеленчуци или свежи подправки директно от голяма кутия в собствената ви кухня? 

Това вече е възможно благодарение на изобретението на четирима ученици от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна и тяхната учебна фирма UV_Green с ръководител Сияна Николова.

Десетокласниците Радослав Дечев, Даниел Михалиев, Максим Шалаверов и Никола Ангелов са разработили два иновативни продукта – Smart Field и Smart Pond.

Smart Field

МОН

Smart Field представлява голяма кутия – сандък от рециклирано ПВЦ, в който има леха за отглеждане на растения и резервоар с вода. Уредът е оборудван с осветление под формата на FITO лампи, чиято функция е да елиминира нуждата от слънчева светлина, както и да предпазва отглежданите в нея растения от студ, болести и вредители, без да се използват пестициди.

Уредът има напоителна система, която циркулира сложената в нея вода чрез сензори и програматор. По този начин се запазват хранителните вещества в почвата и се удължава времето, в което е необходимо да се долива повече вода. Така в сандъка могат да се отглеждат до 7 растения едновременно като процесът е до голяма степен автоматизиран.

Поради размера си, той е подходящ за по-ниски растения, като марули, моркови, люти чушки, магданоз или други подправки. В бъдеще учениците планират да модифицират размера на уреда, така че да могат да се отглеждат и растящи на височина растения като домати.

Smart Pond

МОН

Младите предприемачи вече са създали и друг иновативен продукт – Smart Pond – мобилна лаборатория за отглеждане на растения в контролирана среда. Той е сходен на Smart Field, но има и съществени разлики. Този уред се дели на три части-Корпус, Леха и Резервоар.

Корпусът, за разлика от Smart Field, не съдържа почва, а използва хидропонична система, чрез която се отглеждат растения само с помощта на вода. Тъй като при тази система не могат да се отглеждат растения директно от семена, трябва да се използва разсад.

За тази цел Smart Pond включва и „леха”. Тя е по-малък вариант на корпуса на Smart Field и притежава собствена напоителна система, свързана с резервоара. В Smart Pond могат да се отглеждат 8 възрастни растения и 8 растения за разсад.

Този уред може да служи не само за отглеждане на зеленчуци и подправки за собствена консумация, но да се използва и за образователни цели. Подходящ е за поставяне в закрити помещения и кабинети за онагледяване на процесите на развитие на растенията и различните методи за отглеждането им.

Поглед в бъдещето

Учениците представиха за пръв път изобретението си на 30 март тази година на регионално състезание “Учебна компания” 2024 във Варна. В началото на този месец участваха в Бизнес форум „Изгряващи звезди” 2024 в Бургас и заеха четвърто място с новия си и подобрен прототип Smart Pond.

На 4 юни те представиха продукта си пред повече от 250 учители, директори и образователни експерти от цяла България на форума „Цялостен подход в предучилищното и началното училищно образование”, на който присъства и министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. Младите предприемачи демонхстрираха на министъра как функционира изобретението им и го запознаха с бъдещите си планове.

Амбицията им е да развиват продуктите си и те да бъдат реализирани на пазара. За целта ще търсят подкрепа и от бизнеса.