С лошото си поведение дузина туристи си спечелиха доживотна забрана да посещават китайската изследователска база за развъждане на гигантски панди Chengdu.

Общо 12 души на възраст между 26 и 61 години са получили доживотни забрани от центъра, според публикация в официалния акаунт на изследователската база в WeChat.

Посетителите са „хванати да хвърлят бамбукови филизи, пръчици от близалки, цигари, яйца или хляб и да плюят в зоната за игра на открито на пандите“, гласи публикацията в WeChat, цитирана от CNN. Всички панди са добре и здрави, добавят от центъра.

Getty Images

Изследователската база не е обявила публично имената или националността на никой от забранените посетители. Постът в WeChat обяснява, че те не са били заедно – престъпленията са извършени между април и юни тази година.

Базата, която е една от най-популярните туристически атракции в град Чънду, разположен в провинция Съчуан в Централен Китай, има подробни инструкции за посетители на своя уебсайт.

„Моля, внимавайте за вашата собствена безопасност и безопасността на животните“, гласи една от тях. „Изхвърлянето на боклук, плюенето, хвърлянето на храна в полето за активност на животните и друго поведение, застрашаващо безопасността им, са забранени“.

Нарушаването на тези правила може да доведе до налагане на различни наказания, включително забрана за влизане в парка в рамките на една година, в рамките на пет години или до живот.

Изследователската база за развъждане на големи панди е открита през 1987 г. Целта на центъра е „да бъде изследователско съоръжение от световна класа, образователен център за опазване и международна образователна туристическа дестинация“.

Базата пресъздава естественото местообитание на гигантските панди, които са родом от Китай. Екстремните мерки, които учените предприемат, за да създадат тази среда, включват обличане в костюми на панда и дори пръскане с урина от животните.

През 2018 г. Световният фонд за дивата природа премести гигантските панди от категорията „застрашени“ в „уязвими“. Днес в дивата природа живеят около 1800 представители на вида.