Bugatti представи своя нов модел Tourbillon - масивен мощен хибрид със също толкова впечатляваща цена. Автомобилът ще замени Bugatti Chiron, който струва 3.3 милиона долара и разполага с 1500 конски сили.

Някои от феновете на марката очакваха новото Bugatti да бъде изцяло електрическо. Не само защото индустрията се насочва в тази посока, но и защото през 2021 г. Bugatti се отдели от Volkswagen Group и се сля с Rimac - хърватска компания, която произвежда изцяло електрическия суперавтомобил Rimac Nevera.

Но Мате Римак, главен изпълнителен директор на новата компания, която сега се нарича Bugatti Rimac, каза, че никога не е имал намерение да прави изцяло електрическо Bugatti.

Тъй като бензиновите автомобили постепенно изчезват от световните пътища, инженерите и дизайнерите на Bugatti Rimac искали да създадат нещо, което да запази духа на механично задвижваните автомобили Bugatti, но просто по-добро - безумно мощен plug-in хибрид.

Подобно на моделите Bugatti Chiron и Veyron преди него, новият Bugatti Tourbillon има огромен 16-цилиндров бензинов двигател, който е проектиран в сътрудничество с британската инженерна фирма за състезателни автомобили Cosworth.

Той ще бъде подпомаган от три мощни електрически мотора - един в задната част на колата и още два отпред, които ще могат да произвеждат сами поне 800 конски сили, пише CNN Business. 

Като цяло, Bugatti Tourbillon ще може да произведе поне 1800 конски сили. 

Електрическите двигатели ще помогнат за компенсиране на липсата на турбокомпресори в новия двигател. Газовият агрегат на Chiron имаше четири турбокомпресора, които вкарваха въздух в двигателя, за да му помогнат да произведе повече мощност.

Според Мате Римак обаче, компанията иска новият двигател да бъде атмосферен, което означава, че няма да има турбокомпресори.

Интериорът на колата също отдава почит на старомодните машини. Tourbillon е кръстен на набор от зъбни колела, който помага да се поддържа точността на механичния часовник. Инструменталният дисплей на Bugatti е моделиран по подобие на механичните циферблати.

Централният дисплей на скоростомера дори има две стрелки - като показанията на часовник. Дългата стрелка показва скоростта на автомобила, докато късата регистрира оборотите на 16-цилиндровия двигател.

С напълно заредена батерия колата ще може да измине около 60 километра на чисто електрическа енергия, преди да се наложи да се включи бензиновият двигател. Шофьорът обаче има възможност да кара на бензин непрекъснато, ако желае.

За разлика от предишните модели на Bugatti обаче, Tourbillon има сравнително голям дисплей с наличен Apple CarPlay. Екранът става видим, само когато водачът го поиска.

Като цяло, дизайнерите на Bugatti избягват да поставят екрани в колите с убеждението, че компютърните дисплеи бързо изглеждат остарели. Според Римак:

"Ние наистина мислим как ще изглежда този продукт след 50 или 00 години. Ясно е, че ако имате екран, интериорът няма да изглежда толкова добре“. 

Автомобилите ще се сглобяват един по един в малката фабрика на Bugatti в Молсхайм, Франция. 

Според Римак, ще бъдат произведени общо само 250 броя от модела Tourbillon, всеки от които ще е с начална цена от около 4 милиона щатски долара.