Bugatti продаде последния си изцяло бензинов суперавтомобил на търг в Париж за над 10 млн. долара, с което постави рекорд.

Компанията първоначално нямаше намерение да продава единствения по рода си автомобил Chiron Profilée, но в крайна сметка, той беше пласиран на търг на RM Sotheby’s при оферта от 9.5 млн. долара.

С таксите, платени на аукционната къща, крайната продажна цена достига около 10.7 млн. долара.

Цената надхвърли значително първоначално очакваните от аукционната къща между 4.5 - 6 млн. долара. Осемцифрената сума засенчва предишни продажби на нови автомобили на търг, според компанията Hagerty, която следи пазара на колекционерски автомобили (в частна сделка обаче три автомобила Rolls Royce бяха продадени през 2021 г. на цена от около 25 млн. долара за брой.)

Предишният рекорд за нов автомобил, продаден на търг, принадлежеше на Ferrari LaFerrari Aperta - хибриден суперавтомобил, който намери нов купувач срещу 8.3 млн. евро (около 9 млн. долара днес) през 2017 г., на друг търг на RM Sotheby.

Приходите от онази продажба обаче отидоха за благотворителност - фактор, който води до доста по-високи продажни цени.

Profilée развива скорост от 0 до 100 км/ч само за 2.3 секунди и е най-бързо ускоряващият модел Chiron, според Bugatti. Той може да ускори до 200 км/ч само за 5.5 секунди.

Максималната му скорост е 380 км/ч и е по-висока от тази на модела Pur Sport, но не достатъчно висока както при някои други модели на Bugatti, които - поне на теория, развиват 480 км/ч.

Френският производител на ултралуксозни автомобили преди това беше обявил, че кабриолетът W16 Mistral, представен миналия август, ще бъде последният бензинов модел на компанията. От този модел ще бъдат произведени само 99 броя на цена най-малко 5 млн. долара всеки.

Мате Римац, главен изпълнителен директор на Bugatti Rimac - компанията майка на Bugatti, е казвал, че следващият високопроизводителен автомобил на Bugatti ще бъде plug-in хибрид с различен вид бензинов двигател.

Оказва се, че от Bugatti са разполагали с още една чисто бензинова кола за продажба. Компанията обаче първоночално не е имала планове да продава това Bugatti.

Bugatti Chiron Profilée беше разработено като една от няколкото версии на Chiron - основния модел на Bugatti. От Bugatti винаги са казвали, че от модела ще бъдат произведени само 500 броя.

В тези 500 броя са включни няколко варианта, като Chiron Sport, Chiron Pur Sport и Chiron Super Sport, всеки от които с различна максимална скорост, ускорение и агресивност на пътя (Bugatti произвежда и няколко отделни модела, като Mistral и Divo).

Profilée е последният продаден автомобил на Bugatti с бензинов W16 двигател, но няма да е последният, доставен на клиент. Bugatti, която произвежда по около 80 автомобила годишно, има натрупани платени поръчки до 2025 г., според представител на компанията.