Преподавателят в бизнес училището на Харвардския университет Джоузеф Фулър е прекарал по-голямата част от едно десетилетие, изучавайки и работейки с някои от най-успелите хора в света - от ръководители на компании от Fortune 500 до лауреати на Нобеловата награда.

Фулър е установил, че това, което отличава хората с високи постижения от всички останали, не е тяхната увереност или бизнес проницателност, а тяхната приспособимост.

“Те не са обвързани с някакъв предварително определен кариерен път, който са си начертали като студенти или когато са започвали първата си работа,” казва Фулър пред CNBC. “Те са отворени за неочаквани възможности и приемат промените вместо да се страхуват от тях.”

Страхотно е човек да си поставя кариерни цели и да определя срокове за постигането им. Опасността, според Фулър, е човек да се обляга толкова силно на своите предпочитания, че да затваря възможностите си за внезапно отклонение или излизане от праволинейния път.

Например, може да откажете работа в малък стартъп, който ви въодушевява и предлага добро заплащане, защото винаги сте планирали да работите за голяма и популярна компания.

Или пък може да сте изкушени да търсите нова работа, дори и да сте доволни от настоящата си позиция, защото не ви повишават толкова бързо, колкото сте очаквали.

И в двата случая  “игнорирате това, което ви мотивира или буди интереса ви и вместо това позволявате на твърдите очаквания да напътстват кариерата ви,” казва Фулър. “Този тип инатлив манталитет няма да ви отведе далеч.”

Ако се фокусирате върху конкретен кариерен път, рискувате да пренебрегнете други удовлетворяващи възможности в професионалния ви живот, допълва Фулър.

Умение, което е силно търсено, но се „намира рядко“

Приспособимостта е меко умение, което “се търси все повече” в най-различни индустрии, според проведено наскоро проучване от LinkedIn.

То установява, че необходимостта от гъвкави, издръжливи служители на работното място е пряк резултат от промените в работна сила след пандемията – възходът на AI, масовото възприемане на дистанционна и хибридна работа, както и пет поколения, всяко от които с различни стилове на общуване и жаргон на работното място, които сега работят заедно.

Работодателите искат да наемат хора, които могат да се приспособяват бързо към тези продължаващи промени, казва вицепрезидентът на LinkedIn Аниш Раман.

Въпреки това, приспособимостта “е умение, което може да бъде рядко срещано,” казва Фулър. “Хората се страхуват да изпробват нови неща и да се провалят. Не може обаче да израствате без да напуснете зоната си на комфорт.”