Регулаторните органи на ЕС обвиниха Apple, че нарушава строгите нови правила за дигитална конкуренция, като пречи на разработчиците на приложения свободно да насочват потребителите към по-евтини услуги.

Предварителните констатации на Европейската комисия са следствие от започнало през март разследване. Ако бъде призната за виновна, компанията може да бъде глобена с до 10% от годишните си глобални приходи, които възлизат на 383 млрд. долара, обявиха от ЕК.

Глобата може да бъде увеличена до 20% от глобалните приходи на компанията, ако тя повтори нарушението.

Предприетите през тази седмица действия са първият случай, в който ЕК обвинява компания в нарушение на Закона за цифровите пазари. Новото законодателство, което влезе в сила през март, включва широк набор от правила по отношение на конкуренцията, които имат за цел да ограничат мощта на големите технологични компании.

През миналия месец ЕК обяви, че е започнала разследвания на Apple, компанията майка на Google - Alphabet, както и на компанията майка на Facebook - Meta, по подозрения, че не спазват Закона за цифровите пазари.

Трите компании са определени като gatekeepers, или пазачи на информационния вход, от страна на ЕК.

От ЕК трябва да вземат окончателно решение дали Apple не е спазила разпоредбите на закона в рамките на година след старта на разследването на 25 март.

От Apple обявиха в свое изявление, че през последните месеци компанията “е направила редица промени в съответствие с новия закон в отговор на обратната връзка от страна на разработчици и на ЕК. Уверени сме, че нашият план се придържа към закона.”

По-строг контрол

ЕК временно е установила, че според правилата на магазина за приложения на Apple, “разработчиците не могат да предоставят информация за цени в приложението” или да комуникират “по никакъв друг начин” с клиентите си, за да ги насочват към оферти, които са налични в алтернативни платформи.

Apple позволява т. нар. “насочване” от страна на разработчиците само посредством линкове в техните приложения, които пренасочват потребителите към уебстраница, казват от комисията. Този процес обаче е обект на няколко ограничения, допълват от ЕК.

“Днес е много важен ден за ефективното прилагане на Закона за цифровите пазари,” заяви еврокомисарят Маргрете Вестагер.

“Насочването е от ключово значение, за да се гарантира, че разработчиците на приложения не зависят толкова много от магазините за приложение на gatekeeper компаниите и за това клиентите да са запознати с по-добрите оферти.”

В изявлението на Apple се казва още:

“Всички разработчици на приложения, които използват App Store в ЕС, имат възможността да се възползват от опциите, които сме предоставили, в това число способността да насочват потребители на приложения към мрежата за осъществяването на покупки при много конкурентни цени. Както сме го правили и досега, ще продължим да изслушваме Европейската комисия и да работим с нея”.

От ЕК казаха, че са започнали и друго разследване относно това дали новите договорни изисквания на Apple за разработчиците на приложения нарушават Закона за цифровите пазари. Те включват “основна технологична такса” за разработчиците на приложения на трети страни, която е в размер на 0.50 евро при всяко изтегляне на тяхното приложение.

Първоначалните констатации на кмисията срещу Apple бяха обявени месеци, след като тя глоби компанията с 1.84 млрд. евро за това, че не позволява на конкурентни услуги за музикален стрийминг, като Spotify, да информират потребителите на iPhone, че могат да намират по-евтини начини да се абонират извън магазина за приложения на Apple. Това беше първата антимонополна глоба на ЕС срещу щатския технологичен гигант.

Тогава от Apple заявиха, че разработчиците на приложения “се конкурират при равни условия ” в нейния магазин за приложения и че компанията планира да обжалва глобата.

През януари Apple обяви промени в начина, по който борави с приложения в ЕС в очакване на влизането в сила на Закона за цифровите пазари. Те включваха планове за допускането на магазини за приложения на трети страни на устройствата iPhone и iPad за първи път в историята на компанията, както и значителни намаления на таксите за магазина за приложения на компанията.