Компанията за бърза мода Shein е подала поверително в началото на юни документи в британския пазарен регулатор, с което поставя началото на процеса за потенциално листване на Лондонската фондова борса по-късно през годината.

Основаната в Китай компания, която бе оценена на 66 млрд. долара при рунд за набиране на средства през миналата година, е започнала да проучва листване в Лондон по-рано през тази година, информира през май Reuters. Първоначалният план на Shein да се листне на борсата в Ню Йорк се провали след противопоставяне от страна на щатски законодатели.

Засега не става ясно кога Shein планира да стартира първичното публично предлагане на акции (IPO).

От Shein са информирали китайския регулатор за промяна на борсовия оператор, на който възманеряват да се листват. Компанията обаче все още не е получила одобрение от Комисията за регулиране на ценните книжа (CSRC) на Китай.

Британският регулатор FCA обикновено взема решение за одобрение на IPO в рамките на няколко месеца.

Със зелена светлина от FCA и CSRC, Shein би била в позиция да обяви публично намерението си за листване на Лондонската фондова борса.

Това би сложило началото на четириседмичен процес по бук билдинг (book building) и определяне на предварителен ценови диапазон за акциите преди допускането им до търговия.

Ако Shein реши да пристъпи към листване във Великобритания, компанията вероятно ще трябва да работи с ново правителство.

Според социологическите проучвания се очаква Лейбъристката партия да спечели с лекота изборите на 4 юли и да сложи край на 14-годишното управление на Консерваторите.

Някои високопоставени законодатели обаче поставиха под въпрос устойчивостта на Shein и призоваха за по-сериозен контрол над трудовите практики на компанията, веригата ѝ на доставки и използването на освобождаване от данък върху вноса.

Миналата седмица италианският производител на луксозни кецове Golden Goose отложи своето IPO на борсата в Милано заради пазарна волатилност, произтичаща от политическата несигурност, което е пример за предизвикателната среда за нови листвания в Европа.