Стремглавият възход на онлайн търговците на дребно в сферата на бързата мода, като Shein и Temu, преобръща глобалната индустрия за въздушни товари.

Компаниите се борят все по-ожесточено за ограничния капацитет на превозвачите, за да могат да ухажват потребителите с бързи доставки, информира Reuters, позовавайки се на източници от индустрията.

Shein, притежаваната от PDD Group Temu и TikTok Shop, която е собственост на ByteDance и наскоро стартира онлайн търговия в САЩ, доставят повечето си продукти директно от заводи в Китай на потребителите по въздух в индивидуално адресирани пакети.

Тяхната нарастваща популярност (Shein и Temu заедно изпращат близо 600 000 пакета до САЩ всеки ден, според доклад на Конгреса от юни 2023 г.) повишават разходите за въздушен транспорт от азиатски центрове, като Гуанджоу и Хонконг, което води почти да изчезването на извънпиковите сезони и причинява недостиг на капацитет, според същите източници.

"Най-голямата тенденция, която в момента влияе на въздушните товарни превози, не е случващото се в Червено море, а китайските компании за онлайн търговия, като Shein или Temu," казва пред Reuters Базил Рикар - директор, отговарящ за Китай, в спедиторската компания Bollore Logistic.

Данни на Cargo Facts Consulting сочат, че Temu транспортира около 4 000 тона на ден, Shein 5 000 тона, Alibaba.com 1 000 тона, а TikTok 800 тона. Това се равнява на около 108 самолета Boeing 777 на ден, според консултантската компания.

Стимулирана от голямото търсене на нейните евтини дрехи, само Shein допринася с една пета от глобалния пазар на бърза мода по продажби, според Coresight Research.

Бързата мода вече съставлява половината от трансграничните доставки на Китай, свързани с електронната търговия, ангажирайки около една трета от товарните самолети за превози на дълги разстояния, според специализираната в трансграничния транспорт медия Baixiao.com.

Разрастването на Shein и Temu изтласква останалите индустрии от транспортните самолети в период, в който компаниите по света се опитват да намерят логистични алтернативи заради нападенията срещу кораби в Червено море.

"Когато настъпи кризата със Суецкия канал, нямаше капацитет, който да бъде купен, защото онлайн търговията го беше придобила изцяло," казва ръководител на въздушен карго превозвач, пожелал анонимност.

Изявеното търсене на въздушен транспорт от страна на бързата мода е започнало да нараства драстично през втората половина на миналата година, според няколко източника.

Според източник от германската логистична индустрия, дори големи технологични компании, като Apple, транспортират едва около 1 000 тона максимум на ден, а нарастващото търсене от страна на бързата мода би могло да изтласка традиционни дългосрочни клиенти, тъй като те се борят за ограничен въздушен капацитет.

Някои въздушни товарни превозвачи реагираха на нарасналото търсене от страна на електронната търговия, като осигуриха допълнителен чартърен капацитет, "който вече е резервиран дългосрочно," казва говорител на германската логистична компания Schenker.

"Shein постоянно оптимизира усилията си за гарантиране на най-доброто клиентско изживяване и ефективност на изпълнението," заявява пред Reuters говорител на Shein, без да се впуска в подробности.

На лов за капацитет

Внезапният скок в търсенето от страна на бързата мода, който започва през миналата година, повиши тарифите за въздушен товарен транспорт от Китай и засили опасенията от недостиг на капацитет в по-дългосрочен план.

"Съдейки по това, на което сме свидетели, този модел на електронна търговия по въздуха не е устойчив - нито от гледна точка на печалбата, нито от екологична гледна точка," казва Гилермо Очово, директор в Cargo Facts Consulting.

Според него, и Shein, и Temu в момента насочват повече поглед към морския транспорт поради високите цени на въздушните превози и обмислят отварянето на складове извън Китай, за да съкратят времето за транспортиране до други региони.

Shein започна да изпраща стоки до щатски складове, за да ускори времето за доставка.

Според презентация на основателя на Baixiao по време на форум за въздушни товари на Boeing в Китай през декември, ръстът на предлагането от страна на превозвачите на товари на дълги разстояние изостава от ръста на трансграничната електронна търговия.

В своята прогноза за търговския пазар за 2023 г. от Boeing изчисляват, че въздушният товарен флот на Китай ще се увеличи над три пъти - до 750 самолета в периода 2022 – 2042 г.

Компаниите за електронна търговия се опитват да осигурят повече капацитет директно от авиокомпаниите, според ръководител във въздушния превозвач Unique Lоgistics.

"Temu се опитва да наеме 12 широкофюзелажни товарни самолета. Те претърсват пазара за каквито самолети могат да намерят. Дори получихме запитване на нашия уебсайт," казва Марк Шлосберг, изпълнителен вицепрезидент, отговарящ за въздушните превози в Unique.

От Temu казват пред Reuters, че търсят базирани в САЩ и Европа продавачи, "за да намалят разстоянията за транспорт и времето за доставка" до клиентите.

Авиокомпаниите и спедиторите също обмислят какви капацитети да заделят за Temu и Shein, тъй като пратките и цените варират.

От платформата за сравнителен анализ на тарифите за въздушни и океански превози Xeneta казват, че марките за бърза мода създават "търговски дисбаланс", тъй като големи количества товари напускат Хонконг, но обемите на стоките са "много по-ниски при обратното пътуване през Тихия океан."

Въздействието на новите китайски гиганти в електронната търговия "променя играта," казва Шлосберг. "Те се очертават като най-важните двигатели в индустрията."