Спешна ситуация с водните ресурси накара кмета на един от най-популярните туристически острови в Италия да забрани достъпа на туристи през уикенда. Кризата на Капри лиши някои от районите му от всякакво водоснабдяване.

Извънредната ситуация е причинена от повреда във водопроводната система на континента, която осигурява жизненоважни доставки на острова. В събота вечерта забраната беше отменена.

Без водоснабдяване е невъзможно да се гарантират основни услуги на "хиляди хора", които пътуват до острова ежедневно по време на туристическия сезон, каза кметът Паоло Фалко в събота сутринта.

„Ситуацията със здравето и хигиената е взривоопасна, предприехме мерки, активирахме кризисния център и издадохме ограничителна заповед“.

Само местни резервоари захранват мрежата, която при липса на доставки от континента рискува да се изчерпи.

Заповедта на кмета беше обявена малко след 9 сутринта местно време в събота, което доведе до незабавно спиране на продажбата на билети за фериботите. Те бяха подновени по-късно същия ден.

Този ход създаде дълги опашки от пътници пред билетните каси на пристанищата на южния град Неапол, откъдето тръгват повечето фериботи за Капри. Морските власти върнаха и вече пътуващите водни превозни средства на пристанището.

Междувременно, в Гърция стотици пожарникари се бориха в събота да овладеят горските пожари, подклаждани от бурни ветрове на два острова и в други части на страната, докато властите предупредиха, че много региони са изправени пред висок риск от нови пожари.

Повече от 30 пожарникари, подкрепени от два самолета и пет хеликоптера, се бореха с горски пожар на остров Андрос в Егейско море, далеч от туристическите курорти, където четири местни общности бяха евакуирани като предпазна мярка.

Горските пожари са често срещани в Гърция, но станаха по-опустошителни през последните години - на фона на по-горещи и сухи лета, които учените свързват с изменението на климата.

Горски пожар близо до Атина миналата седмица принуди десетки да напуснат домовете си, който, според властите, е резултат от палеж, както и от горещите и сухи условия. Метеоролозите казват, че за първи път страната е изложена на риска от пожари толкова рано през лятото.