Поредна тежка нощ на гръцките острови Родос, Корфу и Евия. Високите температури продължават да разпалват нови огнища на пожари, въпреки бързата реакция на спасителните екипи.

"Ние сме във война - изцяло съсредоточени върху пожарите. През следващите дни и седмици трябва да останем в постоянна готовност", заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.

Разби се самолет, гасящ пожарите в Гърция (видео)

Никой не е застрахован от подобно бедствие, затова е важно да знаем как адекватно да реагираме в случай на приближаващ пожар, за да спасим себе си и семействата си, съветва darik.bg

Първо и най-важно, уверете се, че вие ​​и вашето семейство сте в безопасност. Ако бъде наредено от властите, незабавно изпълнете всички заповеди за евакуация. 

Ако имате време и пожарите са достатъчно далеч, за да не застрашават безопасността ви, ето някои неща, които можете да направите, за да помогнете на пожарникарите и да сведете до минимум щетите в дома си:

1. Слушайте властите 

Ако обявят евакуация, напуснете дома си незабавно.

2. Ако видите пожар, съобщете за него

Може да сте първият, забелязал „гореща точка“, така че незабавно се обадете на 112, ако видите пожар, дори и да е малък.

3. Спрете подаването на газ

Изключете газта. 

Пети ден продължава огненият ад на остров Родос (снимки)

4. Проверете противопожарната система

5. Направете дома си по-видим

Включете лампа във всяка стая, за да увеличите видимостта при гъст дим. Включете и външните светлини.

6. Махнете „подпалките“

Преместете мебелите далеч от прозорците и вратите. Премахнете олекотените или неогнеупорни облицовки на прозорците. Изнесете запалимите предмети на двора или в гаража. 

Пожар в манастира на Родос, монахините са блокирани

7. Улеснете пожарникарите

Осигурете достъп на пожарникарите до вашия имот. Свържете градинските маркучи към външни кранове. Напълнете кофи с вода и ги разположете около къщата. Поставете стълба, така че пожарникарите да имат лесен достъп до покрива.

8. Вода

Намокрете всичко, което успеете, но не оставяйте пръскачки или чешми да текат, тъй като това може да повлияе на нивото на водата.

Рекордни горещини по света: От Европа до Япония и САЩ

9. Проверете за въглени

Дори и най-малкият въглен може да предизвика пожар, така че непрекъснато проверявайте около дома си.

10. Подгответе комплект за евакуация

Уверете се, че сте подготвени за евакуация, в случай че се наложи да напуснете дома си незабавно.