Тази седмица БНБ пусна в обращение златна възпоменателна монета на тема „Св. св. Петър и Павел“ от серията „Българска иконография“. Цената й е 1757 лева.

Какво представлява монетата? 

Номиналната й стойност е 100 лева. Тя тежи 8.64 грама, като тиражът й наброява 4000 монети.

На лицевата й страна в центъра е емблемата на БНБ с годината „1879“ върху лентата, а околовръст – надпис „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“, номиналната стойност „100 ЛЕВА“ и годината на емисията „2024“.

dbr.bg-image

На обратната страна на монетата са каноничните образи на Свети Петър и Свети Павел, държащи медальон с образа на Иисус Христос и надпис с имената им над тях.

От къде да я купите?

Всеки клиент може да купи от касите на Българската народна банка само по една монета, независимо дали закупува от свое име и за своя сметка или от името и за сметка на друго лице.

За закупуване на монета от името и за сметка на друго лице е необходимо представянето на нотариално заверено изрично пълномощно за закупуването на конкретната възпоменателна монета.

Ако клиент, в качеството си на физическо лице, закупи монета от касите на БНБ, то той няма право да закупи още една монета като представител на юридическо лице, като това ограничение важи и за обратния случай. Монети не се продават на лица, които не са навършили 18 години.

Новата монета е предоставена от БНБ на „Инвестбанк“ АД, „Първа инвестиционна банка“ АД, „Тексим Банк“ АД, „Токуда Банк“ АД и „Централна кооперативна банка“ АД за продажба в техните офиси и клонове. Посочените банки ще продават монетата в офисите и клоновете си от този списък

Тя може да бъде намерена и на две каси на БНБ в София на пл. „Княз Александър I“ № 1 и в четири каси в Касов център на БНБ в София, ул. „Михаил Тенев“ № 10.