Най-популярната криптовалута - биткойнът, претърпя огромно развитие от създаването си през 2009 г. до момента. Дигиталната парична единица, която тогава струваше буквално стотинки, днес се търгува за над 60 000 долара за брой. 

Повечето фенове на криптовалутата са абсолютно сигурни, че биткойнът ще продължи да расте и през следващите 15 години. 

Но какво се крие в по-близкото бъдеще? Yahoo Finance анализира къде би могла да се намира цената на биткойна през 2025 г.: 

Цикличният характер на биткойна

Колкото и непредвидима да изглежда цената на биткойна, от 2009 г. насам тя следва сравнително устойчив модел на развитие, разпределен в приблизително четиригодишни периоди. Биткойнът е преминал през три подобни цикъла досега и в момента е в четвъртия.

Вероятно не е съвпадение, че продължителността им е именно четири години, тъй като това е и периодът, в който се случва т. нар. "разполовяване" на биткойна (намаляването наполовина на възнагражденията на "копачите" на криптовалутата). То се реализира след всеки 210 000 блока, добавени към блокчейн системата (което се случва приблизително на всеки четири години).

Тази промяна по същество въвежда шок в предлагането по начин, който гарантира, че дори ако търсенето остане постоянно, неговата цена трябва да се повиши, за да компенсира намаляването на предлагането.

Обикновено четиригодишният цикъл започва с фаза на "мечи" пазар - като тази, наблюдавана през 2022 г., характеризираща се с рязък спад на цените спрямо предишния пик. Следващата година обикновено бележи началото на фаза на възстановяване - подобно на възходящата тенденция, която видяхме през 2023 г. 

Третата година, която включва самото "разполовяване" е тази, в която се намираме в момента, тъй като биткойнът премина през този процес през април тази година. Тя често предизвиква забележителни увеличения на цените, тъй като очакването за намалено предлагане става очевидно. 

И накрая, през четвъртата година, която би била 2025 г., ако цикълът и този път съвпадне с предишните си аналози, биткойнът регистрира най-забележителните си печалби.

Какви са прогнозите за 2025 г.?

Въпреки че няма никакви гаранции за това, биткойнът, поне засега, изглежда следва своя исторически четиригодишен модел. Ако тази тенденция се запази, може да се направят някои обосновани предположения за това каква би могла да бъде цената му през 2025 г. въз основа на това, което се е случило в миналите цикли.  

Както вече стана дума, разполовяването на биткойна оказва силно влияние върху цената. През 2012 г. - годината на първото такова събитие, той скочи със 119%.

Четири години по-късно - през 2016 г., най-популярната криптовалута постигна печалба от 93%, а през 2020 г. скочи със 174%. Това означава, че през годините, в които се случва разполовяването, биткойнът е скочил средно с около 125%.  

Ако биткойнът нарасне със 125% тази година, тогава би било правдоподобно да се очаква цената му да е малко под 100 000 долара до края й. Като се има предвид, че биткойнът вече е нараснал с около 60% тази година, ще му трябва само още 60% скок, за да спази историческата норма. Това може да звучи като огромно увеличение, но в света на криптовалутите подобни движения често се случват само за няколко месеца.

 Въпреки това, в много от миналите цикли, пълният ефект на разполовяването, като отражение върху цената, е достигнал своя пик в годината след самото събитие.

През 2013 г. - годината след първото преполовяване на биткойн, той нараства с удивителните 840%. След още едно преполовяване през 2016 г., следващата 2017 г. завърши с 331% печалба, а през 2020 г. ръстът беше със 174%. Тоест, средно биткойн отбелязва печалби от зашеметяващите 400% в годините след разполовяването.

Така че, когато се измерва от прогнозната начална цена от около $100 000 в началото на 2025 г., едно петкратно увеличение би тласнало цената на биткойна до близо $500 000 до края на следващата година.

Здравословен реализъм 

Трябва обаче да се направи едно важно уточнение - миналите резултати не са гаранция за бъдещи такива. Четиригодишният цикъл на биткойн до този момент се е повторил в приблизително идентични рамки три пъти, като в началото на четвъртия тенденцията също е идентична. 

Но поскъпването през тази и следващата година, дори и с по-скромни темпове от тези в миналото, съвсем не е сигурно. Особено на волатилен пазар, като този на криптовалутите, предупреждават експертите.  

Но, все пак, със своето ограничено предлагане от 21 милиона монети и водещи в индустрията нива на децентрализация и сигурност, биткойнът вече си завоюва титлата на най-популярната криптовалута. 

Каквото и да стане с цената му през следващите месеци, това е постижение, което би трябвало да му помогне да продължи успешното си развитие в дългосрочен план. 

* Материалът не е препоръка за покупка или продажба на криптовалути или други финансови и дигитални активи.