Бизнесът в България вече осъзнава важността на ESG темите, а европейското законодателство задължава компаниите да отчитат своята устойчивост по цялата верига на доставките. Технологичните решения могат да бъдат от полза за бизнеса в неговите усилия да ограничи своя въглероден отпечатък. 

Това коментира в интервю за Darik Business Review Любомила Йорданова, съосновател и главен изпълнителен директор на на платформата Plan A. Софтуерът позволява на компаниите да автоматизират ESG отчетността и да анализират събраните данни в полза на техните бизнес резултати. 

Любомила Йорданова беше един от лекторите на форума Green Transition 4.0, организиран от Dir.bg и 3Е News. Ето какво още коментира тя по отношение на еволюцията в разбиранията за устойчивото развитие:

Каква е историята на Plan A и каква беше идеята зад създаването на компанията? 

Plan A е създадена през 2017 г. и днес в нея работят над 100 души. Разполагаме с офиси в Берлин, Мюнхен, Стокхолм, Лондон и София. Занимаваме се с развитието на софтуер, който помага на компаниите да намалят своите вредни емисии, както и да автоматизират подготовката на своите ESG доклади. 

В последните няколко години в Европейския съюз бяха въведени много нови закони и разпоредби, които задължават някои компании да подготвят ежегодни отчети за устойчивост. От 2017 г. ние разработваме нашия софтуер и вече имаме над 1500 компании като наши клиенти. 

Това, с което им помагаме, е събирането на данните, автоматизирането на анализа и подготвянето на списък със задачи и проекти за лимитиране на емисиите. 

Има ли значение дали един бизнес е малък или голям, от гледна точка на начина, по който трябва да отчита своята устойчивост и отпечатък върху околната среда и обществото? 

Всички сме заедно в усилията за разрешаването на проблема с климатичните промени. В контекста на това какво е значението и приложението на новите закони, големите бизнеси влияят на цялата икономика и на начина, по който се имплементират новите стандарти. 

Големите компании са първите, които ще бъдат повлияни, защото те са най-големите икономически фактори. Но от една година има много детайлни разпоредби в ЕС, които изискват от бизнесите да анализират не само собствената си оперативна дейност, но и цялото си производство в дълбочина, включително и останалите звена по веригата за доставки, включително инвестиции, енергийна употреба и т.н. 

Законодателството в ЕС разглежда компанията като съчетание от нейните собствени операции плюс останалите участници в нейната верига на доставки. Тези икономически активности трябва да бъдат отчитани в докладите за устойчивост.

Става ли този процес по-сложен, особено за по-малките предприятия, които нямат ресурс да се справят със спецификата на тази материя? 

Истината е, че малките бизнеси, поне засега, няма нужда да се притесняват дали трябва да наемат външни лица и компании, които да им помагат в тази посока. Те просто могат да преминат през едно ниво на обучение, за да придобият базови знания по темата. 

Ако се погледне нивото на данните и изискванията за отчетност на малките фирми, то е базирано най-вече на енергийно потребление и активности, свързани с оперативната им дейност. 

Комплексността идва, когато се анализира веригата на доставките в нейната цялост. Това важи най-вече за големите корпорации, които имат много широки мрежи от доставчици. 

Каква е ползата за компаниите, които започнат по-рано да имплементират тези процеси? 

Ако през 2017 г. основните предизвикателства бяха да се съберат данни, за да се изготви доклад, който никой в компанията не разбира и не знае защо е важен, днес вече имаме достатъчно доказателства, че има икономическа полза за бизнеса да анализира детайлно тези данни. 

Когато една компания произвежда физически продукти и анализира различните материали, които са ѝ необходими, вижда, че количеството на произведените тениски, чанти или обувки е по-голямо от продаденото. 

Анализът на данните за устойчивостта предполага оптимизация на тези процеси, идентифицирането на тези, които изискват повече енергия, разходи и т.н., като в крайна сметка се вземе решение за приоритизация на проектите. Това помага на компанията не само да бъде по-устойчива, но и да подобри финансовите си резултати.  

През последните 10 години ръстът на глобалния вътрешен продукт наподобява права линия. Докато не разберем, че икономиката и устойчивото развитие са тясно свързани, няма да можем да се възползваме напълно от ресурсите, с които разполагаме.

Какво предстои за Plan A? 

Съвсем наскоро отворихме нащия офис в България и имаме усещането, че пазарът тук е готов за подобни продукти. Българските предприятия вече имат достатъчно високо ниво на осъзнатост по ESG темите и ние искаме да им помогнем. 

В момента имаме планове за разширяване на пазарите, на които навлизаме. Технологията вече е на такова ниво, че можем да поемем обслужването на много повече компании.