През следващите три години предстои да влязат в сила поне шест европейски директиви в областта на многообразието, равнопоставеността и приобщаването.

Директива за достъпност на продуктите и услугите, директива за подобряване баланса между половете сред директори на публични компании и такава за равно заплащане на жените и мъжете в работна среда са част от регулациите, които пряко ще засегнат бизнеса в близкото бъдеще.

До момента у нас темата за многообразието, равнопоставеността и приобщаването – известна още като DEI (съкратено от английски език – Diversity, Equity and Inclusion), присъства предимно в контекста на работодателските политики и практики. Компаниите, които я припознават като важна, работят в тази посока по своя инициатива или като част от глобалните стратегии на техните централи.

С идването на новите директиви обаче все по-важно ще бъде тази тема да се разглежда не само през призмата на HR-а, но и в по-широкия контекст на ESG, където теми, като социалното неравенство, достъпността и правилното корпоративно управление, също са дълбоко залегнали.

От тази гледна точка, абревиатурата DEI става все по-комплексна и съвсем скоро ще е въпрос не на пожелателна самоинициатива, а на законово задължение.

Част от компаниите вече се подготвят за този момент. Една от тях е и Yettel. Подходът, който избира компанията, е „отвътре – навън“ – не само защото това е пътят, по който традиционно се случва промяната, но защото е и логичният начин, по който да подготвиш бизнеса и служителите си.

Темата за многообразието, равнопоставеността и приобщаването е част не само от HR стратегията на телекома, но е залегнала и в Стратегията му за устойчиво развитие, което прави ефекта от усилията много по-всеобхватен и устойчив във времето.

Програми и политики

От години операторът работи за създаването на приобщаваща работна среда и формирането на нужната нагласа и разбиране у своите служители. Още през 2015 г. стартира програмата си „Рамо до рамо“, която и до днес е емблематична за компанията.

Насочена към хора с различни възможности (така в Yettel наричат хората с увреждания), тя има за цел да подпомогне тяхното професионално развитие и социална интеграция. В рамките на две години участниците работят по конкретен проект в избрана от тях област, като минават през специализирани обучения и имат пълната подкрепа от своя ментор и корпоративния психолог.

Yettel инвестира значително и в сградния фонд на административните си офиси, като от тази година активно работи и по достъпността на другите си канали за хората със специфични потребности – магазини, уебсайт, мобилно приложение, включително и приобщаваща комуникация в своите реклами.

Увеличаване броя на жените на технологични позиции е другата важна за Yettel тема. През 2023 г. техният брой в телекома е 35%, като целта е да стигне 40% през 2028 г. За да я постигне, си партнира с различни образователни институции – като STEM (Science Technology Engineering and Mathematics) училища и технически университети, така че да стигне до повече жени, избрали технологична специалност.

Насърчава и жените в своите екипи. Тази година компанията отпусна стипендии специално за дами, които искат да се развиват в областта на технологиите, като част от образователната си програма Edu Grants. С нея телекомът дава достъп на служителите си до експертни курсове и международни професионални квалификации.

За повишаване на информираността по темата ключова роля имат и вътрешните обучения. Мобилният оператор насочва вниманието си първо към неосъзнатите предразсъдъци – към момента 90% от ръководителите на екипи са обучени как да ги разпознават и как да не позволяват да влияят върху решенията, които взимат.

Следващата тема на фокус ще бъде междупоколенческото разнообразие, където отново със серия от вътрешни обучения компанията ще обучи лидерите си да управляват различните поколения и да намират правилния подход към тях.

Усилията на Yettel в областта на многообразието, равнопоставеността и включването получават и световно признание – през миналата година телекомът стана първият у нас, сертифициран с международния сертификат Top Employer за своите работодателски практики.

В областта на многообразието, равнопоставеността и включването операторът постигна резултат от 90.74%, което е със 17% над средното за сектора в Европа.