Емблематичните „пухкави“ бели костюми, които астронавтите обличат от десетилетия, когато излизат извън Международната космическа станция, бързо остаряват - но НАСА вече няма конкретни планове да ги сменя.

Космическата агенция обяви, че се отказва от договори на стойност над 100 милиона долара с Collins Aerospace - подразделение на RTX Corporation, по-рано известно като Raytheon Technologies, и дългогодишен партньор на НАСА - за разработване на скафандри от следващо поколение.

Collins и космическата агенция са се „споразумели“ да прекратят сделката, която ангажира компанията да достави скафандрите до 2026 г., според НАСА.

„Това действие беше договорено, след като Collins призна, че графикът им няма да съвпадне с този на космическата станция и целите на мисията на НАСА“, посочват от агенцията. От компанията не отговарят на молбата за коментар на CNN.

Когато извършват космически разходки, понастоящем астронавтите носят скафандри - наречени костюми за извънкорабна дейност, или EVA, проектирани преди повече от 40 години.

По-рано тази седмица НАСА се отказа и от плановете си да премахне дефектна кутия с електроника извън космическата станция, тъй като в EVA костюм, носен от астронавта Трейси Дайсън, се установи теч. Проблемът засяга охлаждащия блок на костюма, който поддържа комфортна температура за астронавтите, докато работят.

Все още не е ясно как и дали НАСА ще поднови или промени плановете си за разработване на ново поколение EVA костюми за космическата станция.

Друга компания - базираната в Хюстън Axiom Space, има договор с НАСА на стойност близо 230 милиона долара за разработване на нови скафандри по същата програма, по която работи Collins. Но костюмите на Axiom са предназначени да се носят на Луната и не е ясно дали моат да бъдат адаптирани за употреба на космическата станция.

SpaceX - друг ключов партньор на НАСА, който осигурява транспорт на астронавтите до и от Международната космическа станция, също разработва свой собствен EVA костюм.

Но тези планове се фокусират върху осигуряването на защита за четирима астронавти в мисия, наречена Polaris Dawn - изцяло частно начинание, финансирано от милиардера Джаред Айзъкман, която може да стартира още това лято. В рамките на Polaris Dawn може да бъде осъществена първата космическа разходка, извършена от частна компания и цивилен астронавт.

SpaceX разкри дизайна на своите EVA костюми през май. От компанията не са отговорили на запитването на CNN дали НАСА обмисля употребата на техни скафандри на Международната космическа станция. Ръководената от Илон Мъск компания обикновено не отговаря на запитвания от медийни организации.

НАСА планира да „пенсионира“ Международната космическа станция, като ще поддържа операции на нея до 2030 г. Но Роскосмос - руската космическа агенция, гарантира участието си в начинанието само до 2028 г.”