НАСА ще разполага с космически кораб, построен от компанията на Илон Мъск SpaceX, който ще участва в унищожаването на Международната космическа станция (МКС) по-късно през настоящото десетилетие, обявиха от щатската космическа агенция.

НАСА възложи поръчка на стойност 843 млн. долара на SpaceX за изграждането на т. нар U.S. Deorbit Vehicle. Космическият кораб ще бъде проектиран да насочи изследователската лаборатория обратно към земната атмосфера след излизането ѝ от експлоатация през 2030 г.

Построеният от SpaceX космически кораб на практика ще унищожи МКС, като я изтласка от орбита.

“Съществено важно е да се подготвим за безопасно и отговорно извеждане от орбита на МКС по един контролиран начин,” се казва в прессъобщението на НАСА, като космическият кораб е необходим, за да се гарантира “избягване на риск за населени райони на Земята.”

От НАСА не уточняват дали дизайнът на SpaceX на космическия кораб за извеждане на МКС от орбита ще бъде базиран на някои от настоящите космически кораби на компанията, като капсулите Dragon.

САЩ и четири други международни партньорски агенции, представляващи Русия, Европа, Канада и Япония, се подготвят за края на МКС, на която има постоянно присъствие на екипажи от 2000 г.

Космическата станция, която беше създадена основно като изследователска лаборатория с екипаж, е провела над 3 300 експеримента в условията на безтегловност. Сред тях са изследвания, които не са възможни на Земята, като медицински и технологични демонстрации.

Застаряващата МКС

МКС обаче застарява, като НАСА и основният ѝ партньор Роскосмос не могат да решат задълбочаващия се проблем с микроскопични течове на станцията.

От НАСА публикуваха проучване с анализ на това защо са решили умишлено да унищожат МКС посредством контролирано навлизане в земната атмосфера. От агенцията са преценили редица алтернативи, в това число разглобяването на станцията в орбита или опит за издигането ѝ в по-висока орбита с голям космически апарат, като Starship на SpaceX.

“Космическата станция е уникален артефакт, чиято историческа стойност не може да бъде преувеличена. НАСА взе предвид това, когато определяше дали някаква част от станцията може да бъде спасена за историческо съхранение или технически анализ.”

В крайна сметка, проучването на агенцията определя, че всякакви опити за запазване или повторно използване на МКС са технически и икономически неосъществими. От НАСА отбелязват възможността експлоатационният живот на МКС да бъде продължен и след 2030 г., но това предстои да бъде определено и изисква споразумение с международните партньорски агенции.

НАСА планира да замени МКС с частни станции и помага за финансирането на специална програма за тяхното разработване.

Разработването и поддръжката на МКС са стрували около 150 млрд. долара, а дейността ѝ коства на НАСА 4 млрд. долара всяка година, така че от агенцията гледат на частните станции като на начин за подмяна на МКС при много по-малки разходи.