Докато държави и компании по света тестват по-кратка работна седмица, има една страна, която преминава към шестдневна работна седмица. От днес работната седмица за някои служители в Гърция ще е с продължителност от 48 часа.

Промяната има за цел справяне с проблемите с производителността на труда, произхождащи от безработицата и свиващото се население, които доведоха до това, че много служители работят извън работното си време без допълнително заплащане.

Реформата, приета през септември, важи за служителите в определени индустрии, в това число търговията на дребно, селското стопанство и някои сектори на услугите. Тя също така засяга компании, които предоставят денонощни услуги.

Служителите ще получават с 40% по-високо заплащане за отработените допълнително часове. Те ще могат да разделят работата си по различни начини – да работят по два допълнителни часа на ден или да работят максимум осем часа в шести ден от седмицата.

Те също така ще имат възможност да си намерят втора работа при друг работодател с продължителност от пет часа на ден, заедно с работата си на пълен работен ден от осем часа.

Работодателите, които следват новата структура, трябва да информират служителите си за допълнителното работно време поне 24 часа предварително.

Промяната би могла да „убие“ традиционната работна седмица

Новите правила бяха посрещнати с недоволство от профсъюзи и опозиционни групи. Ден преди проектозаконът да бъде приет през есента, хиляди служители от публичния сектор, сред които учители, лекари и транспортни служители, излязоха на протест.

Приемането на тази промяна е доброволно, но противниците ѝ твърдят, че новият закон ще превърне шестдневната работна седмица в Гърция в норма, защото страната има лоша история по отношение на инспекциите на труда.

Новият закон "ще убие петдневната работна седмица завинаги," казва пред DW Арис Казакос, преподавател по трудово право в Солунския университет „Аристотел“.

"Работодателят има правото да изисква от персонала да работи в шести ден от седмицата и служителите не могат да отказват".

Казакос също така се опасява, че законът увеличава рисковете по отношение на безопасността на служителите в промишлените сектори. През 2023 г. 179 служители са загинали при трудови инциденти в Гърция, в сравнение със 104 в предходната година, информира DW.

Дори и преди влизането в сила на новия закон, гърците са работели повече от всички останали европейци. По данни на ОИСР средната продължителност на работната седмица в Гърция е 36 часа, докато във Франция, Нидерландия и Германия се работи средно по по-малко от 30 часа. Средната работна седмица в САЩ е 35 часа.

Реформата в Гърция е в рязък контраст с инициативите, които предприемат други държави, за да намалят броя на работните дни.

През април властите в Сингапур обявиха, че служителите в страната скоро ще могат да искат по-кратки работни седмици и по-гъвкави работни часове. Исландия, Ирландия, Великобритания и Испания експериментираха с четиридневна работна седмица.

От 61 британски компании, които се включиха в 6-месечния пробен период през 2022 г., 54 са продължи с по-късата работна седмица, като 31 от тях казват, че биха го направили за постоянно.