Фенбазата на Lego, съставена от деца, тийнейджъри и възрастни колекционери, става свидетел на странно явление: някои неприятни герои се намесват в микса и то по погрешни причини.

Продуктите на Lego - особено по-скъпите комплекти, чиито цени варират от $100 до $1000 или повече, са обект на кражба както от отделни крадци, така и от по-големи организирани престъпни групи.

Те крадат комплектите от рафтовете на магазините, защото могат да им донесат добра печалба при препродажба както по легални, така и по нелегални канали.

Мигел Зунига, който управлява франчайз магазин за препродажба на Lego продукти в Лумита, окръг Лос Анджелис, става жертва на обир на 18 юни. Тя се случва около 5 часа сутринта.

След сигнал от системата за сигурност той вижда на охранителните камери, че ограбват обекта и стига до него за 10 минути, но крадците са изчезнали – със стока, струва от $5000 до $7000.

Експерти по престъпленията в търговията на дребно посочват за CNN, че откраднатите комплекти Lego са лесни за препродаване, обикновено са трудни за проследяване и могат да се пласират почти на оригиналната си цена на дребно, ако са в безупречно състояние и не са използвани. Дори използваните комплекти в прилична форма могат да струват 50% от първоначалната цена.

През последните месеци крадци са отмъквали Lego в няколко щата. По-рано този месец полицията в Калифорния арестува двама души за участие в престъпна група, за която се смята, че е откраднала хиляди играчки Lego от няколко магазина в Южна Калифорния.

Полицията в Лос Анджелис е открила повече от 2800 кутии с играчки Lego на дребно от 20 до над 1000 долара за артикул, се казва в доклада на властите. Във Филаделфия са регистрирани серия от кражби на комплекти през последните месеци в магазини, като Barnes & Noble и Target, като откраднатите продукти са на стойност от $250 до $1000 всеки.

А в Ричмънд, Британска Колумбия, полицията конфискува през март повече от 1000 откраднати играчки. Сред тях са и комплекти Lego, и други играчки на стойност над 150 000 долара.

Сред най-крадените продукти

Въпреки че е трудно да се намерят данни, експерти казват, че комплектите Lego са сред 10-те най-крадени продукти на дребно, заедно с марков деним, чанти, дизайнерски обувки, козметика Olay и продукти на Apple.

Налице е не само пазар за откраднати продукти на Lego, но и разрастващ се онлайн пазар на фалшификати.