Robinhood Robinhood Markets обяви, че е придобила използващата изкуствен интелект (AI) инвестиционна платформа Pluto Capital, с което онлайн платформата за търговия се присъединява към увеличаващия се брой компании, които предлагат AI инструменти на клиентите си.

Водещи технологични компании се надпреварват да внедряват AI в продуктите и услугите си. Генеративният AI, който има за цел да създава наподобяващо човешкото общуване, обработвайки огромни количества от данни, превзе света с гръм и трясък, като анализатори очакват процесът да оглави трансформацията в различни индустрии.

Базираната в калифорнийския Менло парк компания обяви, че сделката ще предостави на инвеститорите, ползващи нейната платформа, достъп до подобрени анализи на данни, персонализирани инвестиционни стратегии, както и специфична информация в реално време и оптимизация на портфейла.

Платформата на Robinhood отчита възстановяване на търговията след продължителен спад, след като високите лихви и волатилността на пазарите накараха инвеститорите да избягват риска.

Популярността и привлекателността на компанията беше увековечена от сагата с търговията на дребно през 2021 г., когато тя се превърна в предпочитаната платформа за инвеститорите на дребно, които я използваха, за да наливат средства в т. нар. "мийм акции" по време на пандемията.

Оттогава компанията се стреми да се превърне в пълноценен доставчик на финансови услуги и преследва растеж посредством сделки и пускането на продукти, които надхвърлят традиционните ѝ преходи, свързани с търговията.

Миналия месец Robinhood постигна споразумение за придобиването на криптоборсата Bitstamp за около 200 млн. долара в брой, като това беше най-голямата сделка в историята ѝ.

От Robinhood обявиха, че Джейкъб Сансбъри, основател и главен изпълнителен директор на Pluto, ще се присъедини към компанията, като ще има за задача да разшири и ускори продуктите ѝ с фокус върху AI.