20% ръст на пътниците, в сравнение с 2022 г., отбелязва летище София през миналата година. Аеропортът успява да надмине нивата на въздушния трафик отпреди пандемията, става ясно от годишния му доклад за устойчивост.

През 2023 г. столичното летище е привлякло шест нови авиокомпании, което представлява 20% увеличение спрямо предходната година. Новите обслужвани дестинации пък са 28.

Трансформацията на Летище София

Трансформацията на летището в съответствие с изискванията на Шенген е най-осезаемият социално-икономически принос, според изпълнителния директор на компанията-концесионер СОФ Кънект Хесус Кабайеро.

"Въпреки мащабната подготовка на инфраструктурата, необходима за достъп до Шенген, успяхме да въведем всички оперативни промени за три месеца, значително по-бързо от типичния едногодишен срок, наблюдаван в други държави".

България влезе в Шенген по въздух и вода на 31 март, като първият полет, който страната ни прие в границите на пространството, кацна от Неапол малко след полунощ. Кабайеро посочва още: 

"Направихме много големи стъпки и усещаме напредъка към целта си да се превърнем в петзвездно регионално летище. Някои от усилията ни вече са видими за вас - подобрени съоръжения, оптимизирани операции, по-добро пътническо преживяване".

Сред важните постижения през 2023 г. Кабайеро нарежда:

  • реорганизацията на оперативния център на летището с цел повишаване ефективността на служителите и улесняване на комуникацията; 
  • стартирането на търг за система за управление на летището, която да промени начина му на управление и да трансформира процесите в основната му дейност;
  • въвеждането на надеждно управление на риска, улеснено от нова облачно-базирана платформа;
  • стартирането на дигитализация на работата на аеропорта с разнообразни проекти в различните отдели;
  • въвеждането на процес за управление на представянето на служителите;
  • намаляването на злополуките и отсъствията от работа.

Нови система за чекиране, паркинг и безмитна зона

Същевременно, в началото на 2024 г. на Терминал 2 беше въведена единствената у нас смарт автоматизирана система за проверка на бордни карти с най-съвременно поколение IATA-съвместими електронни гишета и софтуер за връзка с аеропорта и авиокомпаниите.

През април пък започна строителството на нов открит паркинг за 1000 автомобила на Терминал 2. Съоръжението, което ще се простира на обща площ от 25 хил. кв. м, трябва да бъде завършено до октомври, като инвестицията в него възлиза на 8 млн. лв.

През пролетта на Терминал 2 беше открит и най-големият безмитен магазин у нас с площ 1733 квадратни метра. Той се управлява от Avolta - най-големия безмитен ритейлър в света. В рамките на магазина има и зона от 200 квадратни метра, посветена изцяло на България и местните продукти. 

Летище София с акредитация, която имат само още 8 летища в Европа

През 2023 г. летище София постига около 27% намаление на емисиите на парникови газове от обхват 1 и 2, в сравнение с 2019 г. Същевременно, емисиите от обхвати 1 и 2 на пътник намаляват с около 15%, достигайки 1.45 кг/CO2 емисии на пътник, в сравнение с 2022 г.

Двете цели са постигнати чрез оптимизиране на самолетодвиженията и енергийната ефективност на Терминал 2, въвеждането на електрически наземен транспорт чрез финансиран от ЕС проект за електрификация на наземните операции на летище София и други.

Модернизирането на осветителните, отоплителните и охладителните системи водят до повече от 25% спестяване на потреблението на електроенергия, в сравнение с 2019 г. През 2023 г. е намален и общият обем на отпадъците с повече от 35%, в сравнение с 2019 г.

Работи се и по проект за изграждане на соларна електроцентрала с капацитет от 20 мегавата с батерии за съхранение на произведената енергия. Тя се очаква да бъде завършена до 2035 г. и ще покрива значителна част от енергийните потребности на летището.

Същевременно, Летище София е първото у нас, получило акредитация Airport Carbon Accredited Level IV - Transformation, която имат само още 8 летища в Европа (новото летище на Истанбул; парижките – Шарл де Гол, Бурже и Орли; Марсилия; Цюрих; Лондон-Лутън и Базел). 

Акредитацията се определя от европейската асоциация на летищата ACI EUROPE. Най-високата оценка е Ниво 5.