Биткойнът не е достигнал върха на настоящия си цикъл на оскъпяване и вероятно ще премине рекордно високото си ниво през тази година, се казва в нов доклад на компанията CCData.

Криптовалутата поскъпна до рекордните над 73 700 долара през март, но след това се търгува в диапазона между 59 000 и 72 000 долара.

Пътят до рекордно високото ниво от март до голяма степен се дължеше на одобрението и пускането на биткойн борсово търгувани фондове (ETF) в САЩ през януари. Към днешна дата те са привлекли нетни парични потоци в размер на около 14.41 млрд. долара, според CCData.

ETF-ите позволяват на инвеститорите да закупуват продукт, който следи цената на биткойна, но без да притежават физически криптовалутата. Поддръжниците на крипто твърдят, че това е помогнало за легитимирането на този клас активи и е улеснило включването на по-големи институционални инвеститори.

Биткойн “цикълът” представлява периодът, в който цената на дигиталната валута нараства до нов връх, след което пада отново, за да навлезе в мечи пазар, или “криптозима.” От създаването на биткойна вече приключиха три такива цикли, които следват сходен модел.

Те са съсредоточени около събитие, наречено разполовяване, при което възнаграждението на копачите на биткойни намалява наполовина, с което се намалява предлагането им на пазара.

Обикновено разполовяването се случва месеци преди биткойнът да достигне рекордно високо ниво за цикъла. През настоящия цикъл нещата стоят по-различно. Криптовалутата достигна най-високото си ниво преди разполовяването поради положителните нагласи около ETF-ите в САЩ.

Тъй като биткойнът се търгува в рейндж след достигнато рекордно високо ниво, мнозина поставят под въпрос това дали криптовалутата е достигнала върха на настоящия цикъл.

В доклада на CCData, който разглежда движението на цената в исторически план, се посочва, че биткойнът може да поскъпне до ново рекордно ниво.

Исторически тенденции показват, че разполовяването винаги предшества период на увеличение на цената, който може да продължи между 366 и 548 дни, “преди да се стигне до връх на цикъла, като всяко разполовяване има по-дълъг цикъл от предишното поради съзряването на класа активи и намаляването на волатилността.”

Последното разполовяване на биткойна беше на 19 април тази година, така че тези исторически времеви рамки все още не са минали. Според CCData:

“Нещо повече, свидетели сме на спад в търговията на централизираните борси в продължение на близо два месеца след разполовяването при предишни цикли, което изглежда се случва и сега. Това предполага, че настоящият цикъл може да продължи още и през 2025 г.”

Анализаторите отчитат, че “влиянието на институционалните участници в индустрията” при настоящия цикъл е “променило предишни тенденции,” допълвайки, че през третото тримесечие вероятно ще има ниска търговска активност, което, от своя страна, предполага още търговия в рейндж.

От CCData посочват още, че: 

“Въпреки това, данните и предишните тенденции са достатъчно силни, за да предположат, че търговията в рейндж е временна и вероятно ще преминем предишното рекордно ниво на цената преди края на годината” .

В доклада се посочва, че предстоящото пускане на Етериум ETF в U.S. и на други сходни продукти по света “ще внесе допълнителни капитали, ликвидност и търсене на класа активи.”

От CCData подчертават друг момент в исторически план в подкрепа на своята теза, заявявайки, че повишението в цената на биткойна се случва в кратък период от време.

Например, през цикъла от 2012 г., 91.4% от общото повишение на цената от разполовяването до достигането на рекордното ниво се случва в четирите месеца преди пика на цикъла. Този дял от увеличението на цената е бил 78.8% и 71.5% в четирите месеца преди респективните рекордни нива от циклите през 2016 г. и 2020 г.

“Подобно параболично увеличение на цената тепърва предстои в настоящия цикъл,” според CCData.

Други пазарни коментатори подчертават как са се развили исторически модели при биткойна.

“В исторически план, пазарните цикли достигат връх 12 до 18 месеца след разполовяването на биткойна, което за последно се случи през април тази година. Волатилността също така, не е достигала предишни рекордни нива. На последно място, пиковете на предишните цикли съвпадат с бърза поредица от рекордно високи цени – над 10 - 20 нови рекордно високи цени за период от 30 дни,” казва Томас Перфумо, ръководител стратегии в криптоборсата Kraken.

“Нито един от тези сигнали все още не е задействан”.

* Материалът e с информационен характер и не е препоръка за покупка/продажба на криптоактиви.