Биткойн борса, фалирала преди 10 години след хакерска атака, предстои да върне биткойни за милиарди долари на потребители, а това притеснява някои инвеститори.

След няколко дни базираната в Токио борса Mt. Gox ще започне да изплаща на хиляди потребители биткойни на стойност близо 9 млрд. долара. Платформата фалира през 2014 г. след поредица от кражби, които ѝ струваха между 650 000 и 950 000 биткойна, или над 58 млрд. долара (по настоящи цени).

Връщането на средствата идва след проточилия се съдебен процес, който включваше множество забавяния и съдебни оспорвания.

Днес назначеният от съда синдик, който ръководи процеса по фалит на борсата, обяви, че връщането на средства на близо 20-те хиляди кредитори на компанията ще започне в началото на юли. Изплащанията ще представляват комбинация от биткойни и биткойн кеш.

Това е добра новина за жертвите на хакерската атака, които чакаха години наред, за да получат средствата си, но цената на биткойна падна до 59 000 долара миналата седмица, което беше второто най-голямо поножижение на криптопазара от началото на годината.

От CNBC са разговаряли с няколко анализатори относно очакванията им за това какво ще се случи, когато близо 141 000 биткойна, или приблизително 0.7% от всички налични 19.7 милиона биткойни, бъдат върнати на жертвите на Mt. Gox тази седмица.

Натискът върху биткойна може да се засили

Mt. Gox преди време беше най-голямата борса за спот търговия с биткойни в света, като, според нея, е обработвала около 80% от всички биткойн сделки с долари на планетата. Когато борсата се сгромоляса през февруари 2014 г., цената на биткойна беше около 600 долара.

Днес най-голямата криптовалута по пазарна капитализация се търгува на ниво от около 61 000  долара. Това означава, че потребителите, които са избрали да получат своите биткойни, а не паричния им еквивалент, отчитат скок от над 10 000% в стойността на токените си през последното десетилетие.

Джон Глоувър, главен инвестиционен директор на Ledn, казва пред CNBC, че получените от потребителите на Mt. Gox средства вероятно ще доведат до големи разпродажби, тъй като те ще се опитат да приберат печалбите си.

“Мнозина със сигурност ще кешират и ще се насладят на факта, че блокирането на средствата им при фалита на Mt. Gox е била най-добрата инвестиция в живота им,” казва Глоувър.

Според Джеймс Бътърфил, ръководител изследвания в CoinShares, изплащането на биткойни за близо 9 млрд. долара “отдавна притеснява хората с положителни нагласи за биткойна.”

Това няма да е първият случай, в който цената на криптовалутата се влияе от възстановяването на средства, блокирани в централизирани платформи за търговия.

Миналия месец криптоборсата Gemini върна биткойни за над 2 млрд. долара на потребители, чиито средства са блокирани в програмата ѝ за кредитиране Earn. Тяхната доходност беше 230%, след като цената на биткойна нарасна над три пъти, откакто Gemini спря тегленията от Earn на 16 ноември.

Анализатори на JPMorgan очакват клиентите на Mt. Gox също да са склонни да продадат част от биткойните си, за да регистрират печалби от огромното поскъпване на криптовалутата.

“Ако приемем, че повече от ликвидациите от страна на кредиторите на Mt. Gox ще се случват през юли, това създава траектория, при която цените на криптовалутите ще бъдат подложени под допълнителен натиск през юли, но ще започнат да се възстановява след август,” пишат те.

Отделно, през миналия месец германското правителство продаде 5 000 биткойна на стойност близо 305.8 млн. долара от конфискувани 50 000 токена. Средствата са изпратени на различни криптоборси, в това число Coinbase, Kraken и Bitstamp, по данни на компанията за криптоанализи Arkham.

Анализатори казват, че тези криптоликвидации също са оказали натиск върху цената на биткойна.

Клиенти на Mt. Gox се очаква да задържат своите биткойни

Повечето анализатори споделят мнението, че загубите при биткойна ще бъдат ограничени и краткосрочни. “Смятам, че опасенията за разпродажби във връзка с Mt. Gox вероятно ще бъдат краткотрайни,” казва Ленис Лай, главен търговски директор на криптоборсата OKX.

“Много от ранните потребители и кредитори на Mt. Gox са дългосрочни почитатели на биткойна и е по-малко вероятно да продадат незабавно всичките си биткойни”.

Бътърфил смята, че има достатъчно пазарна ликвидност, за да бъде омекотен ударът от евентуални масови продажби.

Пазарите са повече от способни да поемат натиска от продажбите, според анализатора в CCData Джейкъб Джоузеф. Движенията на цените в последно време предполагат, че временният ефект от възстановяванията на средства от Mt. Gox вече е калкулиран на пазара, допълва той.

Според Алекс Торн, ръководител изследвания в Galaxy Digital, ще бъдат разпределени по-малко биткойни, отколкото хората смятат, което означава, че ще има по-малък натиск от евентуални продажби, отколкото пазарите очакват.

Торн обаче заяви през май, че дори и едва 10% от разпределените биткойни да бъдат продадени, “това ще окаже въздействие върху пазара.”

Виджей Аяр, който отговаря за ръста на потребителите в Азиатско-тихоокеанския регион в криптоборсата Gemini, казва, че цялостното въздействие от връщането на средства от страна на Mt. Gox вероятно ще се “разсее,” предвид факта, че получателите на средствата са най-различни.

Макроикономически причини зад понижението при биткойна

Трябва да се отбележи, че има и редица други причини за поевтиняването на биткойна напоследък.

Криптовалутата отчете невероятен ръст по-рано през годината, преминавайки нивото от 70 000 долара след одобрението на биткойн ETF фондове от страна на щатската Комисия по ценни книжа и борси (SEC).

Тревогите за инвеститорите обаче остават на фона на отлива на средства от биткойн ETF-те и значителните пазарни ликвидации. По-общата макроикономическа среда също притеснява инвеститорите.

По-рано през месеца от Федералния резерв на САЩ намекнаха, че възнамеряват да понижат лихвите само веднъж през тази година. Криптовалутите, които по своята същност са волатилни, са особено чувствителни на промени при лихвите.

Бътърфил от CoinShares казва, че новата прогноза за лихвите на Фед е сред “вероятните причини за спада в цената на криптовалутата напоследък ”.

Това, заедно с други проблеми, “вероятно ще натежи над цените през летните месеци, когато обемите на търговия са по-ниски,” казва Бътърфил. Въпреки това, “фундаменталните аргументи в полза на инвестиция остават до голяма степен непокътнати,” допълва той.