Посетителите на Барселона вече няма да имат възможност да си купуват кичозни сувенири за спомен. Каталунската столица планира да въведе строги нови мерки за ограничаване на продажбата на предмети, които се считат за проява на „лош вкус“.

От 2018 г. градският съвет на Барселона работи за промяна в организацията на магазините за сувенири в опит да контролира присъствието на туристите в жилищните райони. Местните съветници казват, че пошлите предмети "обезценяват" най-посещаваните улици в Барселона.

Защитените зони, в които вече са въведени ограничения, включват района на Саграда Фамилия, Сиута Вела, Сант Антони, Камп Ноу, Парк Гюел и Каса Висенс. Съгласно предложените мерки, продажбата и излагането на „сексистки“ и „хомофобски“ тениски и други предмети ще бъдат забранени.

Съветникът Жорди Коронас посочва, че Барселона се представя пред света и чрез своите „сувенири“.

„Предметите във формата на мъжки полов орган, носещи марка Барселона, или тениските със сексистки и хомофобски послания не отразяват ценностите на столицата на Каталуния. Молим за регулаторни промени, за да подобрим имиджа на града и неговата търговия.“

Въпреки че предложението за ограничаване на продажбите на пошли сувенири беше одобрено, не е ясно кога новите правила ще влязат в сила за хилядите артикули в Барселона.

Този ход идва на фона на поредица от ограничения за летовниците в цяла Испания, докато страната се бори да контролира свръхтуризма.

Марбея планира да налага солидни глоби на туристи, хванати да уринират в морето. Глоба от 750 евро ще бъде наложена и на 25 плажа в община Малага.

Посетителите на Бенидорм също могат да бъдат изправени пред глоби до 1200 евро за стъпване на пясъка между полунощ и 7 сутринта, като плуването, спането и къмпингуването също са строго забранени.