Община в Майорка ограничава потреблението на вода, за да предотврати „екстремна извънредна ситуация“ преди пиковия туристически сезон.

Местните власти на Банялбуфар налагат воден режим, за да подсигурят нуждите от вода през летните месеци с високо потребление след липсата на валежи.

Според градския съвет, населеното място вече не може да покрие разходите за допълнителни доставки на вода с танкери поради „бюджетна нестабилност“.

От 15 юли няма да има водоснабдяване между 23 вечерта и 16 часа следобяд. Съгласно разпоредбите, забранено е използването на питейна вода за миене на автомобили и тераси, пълнене на басейни, водни резервоари или водни инсталации.

Водоснабдяването ще е налично през останалите седем часа от деня. Дневната консумация на човек вече „не може да надхвърля 75 литра“ в района със само 600 постоянни жители.

Популярната община, разположена в планините Сера де Трамунтана, публикува забраната на 2 юли, издавайки двуседмично предупреждение, по време на което жителите и бизнесът да се подготвят за ограниченията.

Голям брой места за настаняване в района ще бъдат засегнати от тях, включително луксозния Son Bunyola Hotel & Villas на Ричард Брансън. Банялбуфар е любимо място на шефа на Virgin, който наскоро продаде съседния хотел Son Valentí на датски банкер.

Мерките ще останат в сила, „докато ситуацията се подобри“ и бъде изграден нов кладенец, който да поддържа общинския воден резервоар – който в момента работи под минималните нива.

Кметът на Банялбуфар Елеонор Бош прекъсна водоснабдяването на селските райони от 11 сутринта до 16 часа през май, след като сушата създаде „критична ситуация“. Други общини в Майорка също въведоха таван на потреблението на вода тази година.

През април засегнатата от суша Североизточна Каталуния съобщи, че обмисля въвеждането на ограничения на водата за туристите в най-сухите части на региона, ако вътрешното потребление не бъде ограничено.

Ограничението от 100 литра на турист на ден за хотелите ще влезе в сила, ако дадена община не успее да поддържа потреблението на вода за битови нужди от жителите под установените граници в рамките на три последователни месеца.