Основателят на Amazon Джеф Безос обяви, че ще продаде още 25 млн. акции на технологичния гигант на стойност близо 5 млрд. долара. Това се случва, след като книжата на компанията поскъпнаха до рекордно високо ниво вчера.

През февруари Безос обяви, че ще продаде акции на Amazon на стойност около 8.5 млрд. долара. Това беше и първият случай, в който милиардерът продава акции на компанията от 2021 г. насам.

Книжата й поскъпват с над 30% от началото на годината - на фона на очакванията, че търсенето във връзка с технологията на изкуствения интелект (AI) ще подкрепи печалбите на подразделението ѝ за облачни технологии.

Миналия месец пазарната капитализация на Amazon надхвърли 2 трлн. долара за първи път.

Въпреки това, тя изостава зад други големи технологични компании, като Nvidia, Apple и Microsoft, чиято пазарна капитализация премина 3 трлн. долара.

Amazon отчете силни тримесечни финансови резултати в края на април, което показва, че залогът ѝ на AI се отплаща.

Безос се оттегли от поста главен изпълнителен директор през 2021 г. и в момента е изпълнителен председател на компанията, като остава и най-големият акционер. Той основава Amazon през 1994 г. в гараж в Белвю, Вашингтон, когато интернетът още прохожда.

Компанията стартира като онлайн книжарница, предлагайки най-голямата колекция от електронни книги в света. След това Amazon се превърна в една от водещи компании в сферата на онлайн търговията и облачните технологии.

Безос също така основава компанията Blue Origin, която през май изпрати шестима свои клиенти до ръба на космоса. Той е вторият най-богат човек в света, според класацията на милиардерите на Forbes с лично състояние, оценявано на около 214 млрд. долара.