EQT Future и Kühne Holding да придоливат 35% миноритарен дял в глобалната технологична компания за пътувания Flix.

Освен основната инвестиция, глобалната инвестиционна организация и холдингът, представляващ един от водещите предприемачи и инвеститори в логистиката в света, ще придобият акции от настоящите акционери, за да изградят дългосрочна стратегическа акционерна позиция във Flix.

Тази инвестиция ще укрепи финансовия баланс на Flix и ще помогне за ускоряване на успешната траектория на компанията към рентабилен растеж. Приключването на сделката подлежи на определени обичайни условия и одобрения от регулаторните органи.

Андре Швемлайн, CEO и съосновател на Flix, посочва:

"Ние с удоволствие приветстваме EQT Future и Kühne Holding като силни и целенасочени инвеститори с доказан опит в изграждането на устойчиви стратегии за дългосрочни инвестиции. Техният капитал и ноу-хау ще бъдат важен актив за общата стратегическа визия на нашата компания. Не можехме да искаме по-добри партньори, за да започнем следващата глава от пътуването на Flix".

Андреас Ашенбренер, партньор-учредител и заместник-ръководител на консултативния екип на EQT Future, казва:

"EQT Future подкрепя висококачествени, растящи компании, които имат потенциал да бъдат лидери в устойчивостта в своите сфери. Flix е перфектен пример за това. Силно сме впечатлени от това, което Андре и неговият екип са изградили, като са развили Flix от стартъп до явен глобален лидер на пазара, който оперира в 43 държави". 

Доминик де Даниел, CEO на Kühne Holding AG, коментира: 

"Flix води следващото поколение на колективния транспорт. Kühne Holding с гордост ще ги подкрепя активно като стратегически партньор в тяхната следваща фаза на разширение. През последните няколко месеца установихме отлични отношения с колегите от EQT Future. Имаме голямо доверие в Андре Швемлайн и неговия екип и с нетърпение очакваме да подкрепим бъдещето на Flix в ползотворно партньорство."

Двигател на печелившия растеж

Инвестицията идва в момент на продължаващ значителен растеж и стратегическо разширяване на Flix. Компанията отчете 30 процента ръст на общите приходи през 2023 г. и така за първи път достигна 2 милиарда евро годишен общ приход.

Това идва с увеличена рентабилност с коригиран EBITDA от 104 милиона евро през 2023 г. Силният импулс позволява на Flix да изпълни стратегически цели като разширяване на своето глобално присъствие, трансформиране на северноамериканския автобусен пазар и по-нататъшно разширяване на FlixTrain, за да отговори на нарастващото търсене на алтернативни железопътни услуги в Германия.

Разширяване на глобалното присъствие

За да укрепи допълнително своето географско присъствие, Flix наскоро влезе в два от най-важните автобусни пазари в света: Чили и Индия. Глобалното присъствие на компанията сега обхваща 43 държави по света.

С FlixBus и FlixTrain, европейското разширяване напредва. FlixBus значително разширява своите услуги в Обединеното кралство, Португалия и Украйна и е стартирал в Норвегия и Финландия. Ясната амбиция на Flix е да достигне лидерска позиция на пазара в тези страни.

Развитие на бизнеса в Северна Америка

Flix оперира в Съединените щати от 2018 г. През 2021 г. компанията придоби Greyhound Lines, емблематичен междуградски доставчик на автобусни услуги, като по този начин разшири обхвата си, включително в Канада и Мексико.

Трансформацията и интеграцията на работните процеси в платформата на Flix е в напреднала фаза и все повече се отразява в нарастващия дял на модела, базиран на ниско ниво на активи, което води до растеж и рентабилност на пазара.

С растежа идва и отговорността

Flix има непрекъсната мисия да предоставя страхотно изживяване при пътуване, като постоянно анализира въздействието на своя бизнес. За да подчертае ангажимента на компанията към отговорен бизнес модел, Flix наскоро публикува своя втори доброволен ESG доклад за 2023 г.

С визията си да насърчава устойчиви и достъпни пътувания, Flix споделя мисията на EQT Future да подкрепя водещи компании на пазара, които подобряват нашата планета чрез продуктите и услугите, които предлагат, като същевременно имат потенциал да формират своите индустрии.

Историята на Flix

Flix възнамерява да трансформира сектора на обществения транспорт, като предлага устойчиви и достъпни решения за пътувания на дълги разстояния с автобуси и влакове в повече от 40 страни на четири континента.

Със своя бизнес модел, базиран на ниско ниво на активи, и иновативна технологична платформа, Flix, основана през 2013 г., бързо установи водещи позиции на пазара за пътувания на дълги разстояния с автобуси в Европа, Северна Америка и Турция и бързо се разширява в Южна Америка и Индия чрез своите марки FlixBus, FlixTrain, Kamil Koç и Greyhound.

Водена от нарастващото осъзнаване за нуждата от устойчиво пътуване, Flix има за цел да стане въглеродно неутрална в Европа до 2040 г. и глобално до 2050 г. За да оцени напредъка си в рамките на научно призната рамка, Flix установи краткосрочни цели за намаляване на емисиите чрез инициативата Science Based Targets.

Докато Flix управлява търговската страна на бизнеса като планиране на мрежата, ценообразуване, контрол на операциите, маркетинг и продажби, управление на качеството и непрекъснато развитие на продукта с подход, базиран на данни, доверените партньори на Flix извършват ежедневните операции. Иновативната комбинация от технологията и платформата за продажби на Flix с традиционния пътнически транспорт превърна европейски стартъп във водеща и глобално разширяваща се технологична компания за пътувания.

Какво представлява EQT?

EQT е целеустремена глобална инвестиционна организация с общо управление на активи на стойност 242 милиарда евро (132 милиарда евро в активи под управление, генериращи такси), в два бизнес сегмента – частен капитал и реални активи.

EQT притежава портфейлни компании и активи в Европа, азиатско-тихоокеанския регион и Америка и ги подкрепя в постигането на устойчив растеж, оперативно съвършенство и лидерство на пазара.

За Kühne Holding

Kühne Holding AG, базирана в Швейцария, включва бизнес интересите на Клаус-Михаел Кюне. С предприемачески фокус върху инвестициите в логистичния и транспортния сектор, тя притежава мажоритарен дял в Kühne+Nagel International AG и е най-големият индивидуален акционер на Hapag-Lloyd AG, Deutsche Lufthansa AG и Brenntag SE.

През април 2024 г. Kühne Holding обяви придобиването на Aenova Group, водеща в света фармацевтична договорна организация за развитие и производство.