На Япония ѝ отне време, но страната най-накрая се сбогува с дискетите. До миналия месец от хората все още се искаше да подават документи до държавни институции, използвайки остарелите носители за съхранение на данни, като над 1 000 наредби изискваха тяхната употреба.

Тези правила най-накрая вече са премахнати, заяви министърът на цифровите технологии Таро Коно. През 2021 г. Коно "обяви война" на дискетите. В сряда, близо три години по-късно, той заяви:

"Спечелихме войната срещу дискетите!"

Коно си беше поставил за цел да елиминира старата технология, след като беше назначен на поста. Преди това той заяви, че ще "се отърве и от факс машините".

Считаната някога за технологична сила Япония в последните години изостава от глобалната вълна на цифрова трансформация заради сериозното противопоставяне на промяната.

Много компании, например, продължават да предпочитат факс машините пред електронната поща – предишни планове за премахването на тези машини от държавните институции пропаднаха заради оказана сериозна съпротива.

Изявлението беше широко обсъдено в социалните мрежи, като потребител на платформата X, известна преди това като Twitter, нарече флопи дисковете "символ на една анахронична администрация".

Други бяха по-носталгично настроени. “Чудя се дали дискетите ще започнат да се появяват в сайтовете за търгове,” пише друг потребител.

Създадените през 60-те години устройства за съхранение на информация с квадратна форма излязоха от мода през 90-те години с изобретяването на по-ефективни решения за съхранение на данни.

3.5-инчовата дискета може да съхранява само до 1.44MB данни. Това означава, че за съхраняването на информацията, която може да се побере на 32GB флаш памет, са необходими над 22 000 подобни дискети.

Sony, която беше последният производител на дискетите, сложи край на производството им през 2011 г.

Като част от закъснялата си кампания за дигитализиране на бюрокрацията, Япония създаде Агенция по цифровите технологии през 2021 г., която Коно оглавява. Усилията на страната да се дигитализира обаче може да се окажат по-лесни на думи, отколкото в реалността.

Много японски компании все още изискват официални документи да носят лично клеймо, наречено ханко, въпреки усилията на правителството да го извадят от употреба.

Последният доставчик на пейджър услуги в страната спря тази своя дейност едва през 2019 г., като последният частен потребител тогава обясни, че това е бил предпочитаният от него метод да общува с възрастната си майка.