Компанията за споделени пътувания Uber обяви, че нейното подразделение Uber Eats ще си партнира с Mitsubishi Electric и компанията за роботика Cartken, за да започне да доставя храна с автономни роботи в Япония.

Доставките с роботи се очаква да започнат до края на март в предварително избран район от Токио, според компаниите.

От Uber Eats казват, че страната ще стане първия международен обект от дейността на компании за автономни доставки, които за момента се предлагат само в няколко града в САЩ.

Cartken е основана в Оукланд, Калифорния, през 2019 г. от бивши служители на Google. Нейният робот Model C, който използва изкуствен интелект, за да се ориентира в заобикалящата го среда и може да се доближи до скоростта на човешко ходене, ще бъде използван за доставките в Япония.

Mitsubishi Electric ще контролира дейността, обявиха от двете компании.

“Това сътрудничество представлява скок напред в предефинирането на бъдещето за доставка на храна, като го прави по-достъпно и устойчиво за потребителите в Япония,” казва Анджали Джиндал Наик, съосновател и главен оперативен директор на Cartken.

Новината от Япония отбелязва поредния общо проект на Uber Eats и Cartken, които вече предлагат доставки с роботи в Маями и Феърфакс в САЩ.

Uber Eats също така си партнира с компаниите в областта на роботиката Motional, Nuro и Serve Robotics за пускането на пилотни автономни доставки в други щатски градове.