Биткойнът падна до четиримесечно дъно днес и е на път да запише най-лошата си седмица от година.

Това се дължи на несигурността около това дали Джо Байдън ще остане кандидат за президент на САЩ на Демократическата партия и на опасенията относно потенциални увеличения в предлагането на криптовалути.

Биткойнът поевтиня с 5% до 55 366 долара - най-ниското му ниво от февруари, като губи 10% от стойността си за седмицата. Цената на етера се понижи с 8% до 2 891 долара, което е най-ниското ниво за последния месец и половина.

Биткойнът стартира годината силно след пускането на борсово търгувани фондове (ETF) в САЩ, което повиши цената му до рекордните 73 803.25 долара в средата на март. Най-голямата валута по пазарна капитализация обаче изгуби 21% от стойността си оттогава.

Инвеститорите също така се притесняват Байдън да бъде заменен като кандидад за президент на САЩ на Демократическата партия от някой, който е по-малко положително настроено към пазара на криптовалути, казват пазарни участници след слабото му представяне в първия дебат срещу Доналд Тръмп.

Анализатори също така посочват, че Mt. Gox - водещата борса за криптовалути, преди да фалира през 2014 г., в момента се разплаща с кредиторите си.

Това предизвика опасения, че цената на биткойна вероятно ще бъде подложена на допълнителен натиск, ако тези кредитори след това продадат своите криптоактиви.