Днес често четем за компании, осъществяващи сплит на акциите си. За последно това се случи с Nvidia, с което тя се присъедини към други големи технологични дружества, предприели това действие. 

Компаниите, осъществяващи сплит - или разделението на акцията на няколко с пропорционално намаление в цената на книжата, всъщност, не внасят изменение в пазарната капитализация, но правят по-достъпни книжата си за по-дребните инвеститори. 

При положение че имате акция от 100 долара, сплит в съотношение 1:2 би означавало, че ще притежавате 2 акции по 50 долара, или 5 по 20 долара. 

Колко пъти Coca-Cola е осъществявала сплит на акциите си? 

Компанията се листва на Уолстрийт през далечната 1919 г. и в историята си е осъществявала 11 процедури по сплит, което означава, че първоначалната акция днес се е превърнала в 9 216 броя. 

При положение че Coca-Cola не беше правила сплит, днес цената на книжата трябваше да е 587 612.16 долара (9 216 долара x 63.76 долара по цена на затваряне на 5 юли 2024 г.). 

Това за пореден път показва силата на дългосрочното инвестиране. Едва ли някой от четящите тази статия е имал възможността да участва в IPO-то на компанията през 1919 г., но е факт, че само две акции на Coca-Cola биха ни направили милионери. 

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.