Когато говорим за постигната доходност през годините, много малко са инвеститорите, справили се по-добре от Уорън Бъфет.

От 1964 до 2022 г. неговата инвестиционна компания  Berkshire Hathaway е донесла възвръщаемост от 3 787 464% на вложителите спрямо повишение от 24 708% за същия период на широкия индекс S&P500.

Инвестиционната стратегия на Бъфет се съсредоточава върху откриването на подценени бизнеси, както и на такива, плащащи добри дивиденти. Портфолиото му е съставено от редица компании, които всяко тримесечие изплащат дивидент на акционерите си.

Една от любимите му инвестиции - Coca-Cola, наскоро обяви, че ще увеличи дивидента си с 4.6% - до 46 цента за тримесечие. Производителят на безалкохолни напитки ще предостави на инвеститорите си по-висок дивидент в 61 поредни години.

Спрямо настоящата цена на акциите на компанията, дивидентната доходност се равнява на 2.9%.

Бъфет купува дела си в Coca-Cola през 80-те години на миналия век за 400 млн. долара. Днес вложението му се оценява на 25.8 млрд. долара.

Друга от дивидентните компании на „Оракула от Омаха“ е Chevron Corp., която днес е третата най-голяма инвестиция на Berkshire. 

През януари от компанията обявиха, че увеличават тримесечния дивидент с 6% - до 1.51 долара на акция. През 2023 г. Chevron ще изплати по-висок дивидент на акционерите си в 36-а поредна година. Настоящата дивидентна доходност е равна на около 3.5%.

Не бива да забравяме и най-голямата позиция на Бъфет – Apple, която също плаща сериозни суми като дивидент. В последните пет години той е увеличен с 46%.