Тялото на американски алпинист беше открито от двойка алпинисти от САЩ 22 години след изчезването му след лавина в перуанските Анди. Братята Райън Купър и Уесли Уорън намерили тялото на Бил Стампфл на 27 юни в района на Хуаскаран, според сина му Джоузеф Стампфл.

Алпинистите се спускали от Кордилера Бланка в Перу след неуспешен опит да достигнат върха на планината, издигащ се на 6 700 метра, когато открили тялото на около 5 000 метра надморска височина.

Купър заявява пред CNN, че забелязали обект, който не се слива напълно с пейзажа и решили да го проучат. Ледът е запазил тялото и вещите на мъртвеца, като брачната халка, каската, обувките за планинско катерене и якето му са непокътнати.

Братята успяват да идентифицират Стампфл, след като откриват чанта, прикрепена към тялото му, в която са личните му документи, камера, портфейл и очила – всички те също непокътнати, според Купър, който добавя:

„Някой го обичаше и искаше той да се върне у дома. Веднага щом разбрах, че е американски алпинист, знаех, че носим отговорност да намерим семейството и да им съобщим новините“.

Стампфл и двама от неговите колеги алпинисти и приятели - Стив Ърскин и Матю Ричардсън, загиват в лавина на връх Хуаскаран на 24 юни 2002 г., казва дъщеря му Дженифър Стампфл пред CNN. Открито е само тялото на Ърскин. По това време баща й е на 58 години.

Тялото му беше свалено от планината на 5 юли от спасители и полицаи след координация със семействата на Купър и Стампфл. То е откарано в моргата в град Юнгай за аутопсия, съобщи националната полиция на Перу в X.

Откриване на семейството на Бил

Купър, родом от Лас Вегас, се обажда на жена си и й съобщава за откритието си в същия ден, когато се натъква на тялото на Стампфл. Той я моли за помощ за откриване на семейството му. След много онлайн проучвания, тя успява да намери Джоузеф и му се обажда на 29 юни.

„Казах му, че знам местоположението на баща му. Казах му за пръстена и личните вещи“, посочва Купър, чийто мотив е да помогне на семейството да сложи край и да заживее в мир.

Купър говори и с Дженифър, и с вдовицата на Стампфл - Джанет, преди да изпрати снимки на личната му карта и други вещи на семейството. След толкова много години, новината идва като емоционален шок за близките на загиналия алпинист.

„Сърцето ми просто се сви. След 22 години бях свикнала с факта, че той е там и е част от планината. Сякаш никога нямаше да си го върнем. Фактът, че го намериха, отвори всички рани“, казва Дженифър пред CNN.

Джанет никога не е предполагала, че тялото на съпруга й ще бъде открито. „Това е отговор на толкова много молитви на толкова много хора,“ допълва тя и разказва, че съпругът й обичал да катери планини.

„Той се наслаждаваше толкова много. Винаги се е чувствал най-близо до Бог, когато се качи на върха на планината“.

„След 22 години... бях малко шокиран, отне ми известно време да проумея всичко“, казва Джоузеф, добавяйки, че „сега е време да го върнем вкъщи“.

След аутопсия в Юнгай, тялото на Стампфл е прехвърлено в град Хуарес. Той ще бъде кремиран в погребален дом в Лима, а прахът му ще бъде изпратен на семейството му в Съединените щати.

Опасен пейзаж

Въпреки че Купър е благодарен, че най-накрая е успял да сложи край за семейството Стампфл, откритието е обагрено и с тъга. Той се надявал, че тялото на Ричардсън може да е било прикрепено към Стампфл с въже, но това не се оказва вярно, като мъжът все още е в неизвестност към днешна дата.

Купер се опасява, че глобалното затопляне може да е изиграло роля в откритието му, като е размразило леда на смятаната за най-високата тропическа планинска верига в света.

От 50-те години на миналия век почти всички ледници в света намаляват. Средно тези в района на Андите – Боливия, Колумбия, Еквадор и Перу, са загубили над 50 процента от покритието си от 60-те години на миналия век насам.

„Ситуацията на Андите се влошава повече от тази във всяка друга планинска верига в региона“, казва Купър, добавяйки, че променящите се условия са част от това, което му е попречило да изкачи Хуаскаран. „Ледниците се топят, пейзажът се е променил. Сега той е опасен“, допълва той.