Перу е загубила 56% от своите тропически ледници през последните шест десетилетия поради изменението на климата, сочат данните от нова правителствена инвентаризация.

На територията на държавата се намират 68% от тропическите ледници в световен мащаб, като повишението на температурите е довело до топене и създаване на нови планински лагуни, които рискуват да прелеят, посочват от Националния институт за изследване на планинските ледници и екосистеми.

Докладът използва сателитни изображения, направени до 2020 г., които показват, че 2084 ледника покриват 1050 квадратни километра в Перу, в сравнение с 2399 квадратни километра лед и сняг през 1962 г.

„За четири години - от 2016 г. до 2020 г., загубихме почти 6% от тези високопланински ледници“, казва Беатрис Фуентеалба, директор на института.

Според изследването, 164 лагуни са образувани или са в процес на формиране през последните четири години, с което броят на ледниковите лагуни достига 8466, покриващи около 1081 квадратни километра.

„Новите лагуни биха могли в бъдеще да се превърнат във водни резерви, но тъй като са на голяма надморска височина, те опасност от преливане и наводнение“, смята Хесус Гомес, директор на изследването на ледниците в Министерството на околната среда, цитиран от CNN.

Почти всички тропически ледници на Перу са разположени на над 6000 метра над морското равнище, докато новите лагуни са на надморска височина между 4000 и 5000 метра.

Почти 20 милиона перуанци се възползват пряко или непряко от водата, която идва от ледниците, според доклада.

„Това означава, че сме загубили повече от половината от нашите водни запаси“, посочва министърът на околната среда Албина Руис, отбелязвайки, че отдръпването на ледниците оказва влияние върху естествената планинска екосистема.

„Въпреки че не можем да предотвратим изчезването на ледниците през годините, можем да намалим скоростта, с която те се губят“, допълва тя, призовавайки за по-малко замърсяване, повече зелени площи и „най-вече, признавайки, че планината ни осигурява живот. ”