Уорън Бъфет шокира света през 2006 г., която обяви, че ще дари по-голямата част от богатството си до смъртта си.

Оттогава до сега той е дарил повече от 55 млрд. долара в акции на Berkshire Hathaway за благотворителни цели, включително и 5.3 млрд. долара в края на юни, което му костваше две места в класацията на сп. Forbes на най-богатите хора в света. 

Днес той се нарежда на десета позиция, като изданието оценява състоянието му на 128.9 млрд. долара.

Какво би се случило, ако може би най-големият филантроп в историята беше запазил тези акции за себе си? 

Легендарният инвеститор притежаваше 474 998 акции от клас А на инвестиционната си компания, когато направи изявлението си през лятото на 2006 г. Ако те все още бяха негова собственост, днес Бъфет би притежавал 292 млрд. долара. 

Ако се добавят и още 1 млрд. долара в акции от клас В, това означава, че състоянието му би възлязло на 293 млрд. долара - или по-голямо от това на най-богатия човек в света Илон Мъск, който днес разполага с 252.4 млрд. долара.

Бъфет би бил по-състоятелен със 77 млрд. долара и от втория в подреждането - Джеф Безос (215.9 млрд. долара), както и с повече от 102 млрд. от Бернар Арно (191 млрд. долара). 

Вместо да притежава 6 млрд. долара по-малко от приятеля си Бил Гейтс, Бъфет можеше да е два пъти по-богат от него. 

С други думи, ако Уорън Бъфет не беше взел това решение, днес той можеше да е най-богатият човек в света. С въпросните 293 млрд. долара той можеше да купи компании, като McDonald’s или Coca-Cola, или пък всичките 50 най-скъпи спортни отбори в света, изчисляват още от Forbes. 

Бъфет дарява средства на пет благотворителни организации – тази на Бил и Мелинда Гейтс, три, ръководени от децата му, както и една на покойната му съпруга. Той ще продължи да прави това и в следващите години. 

Въпреки че е на 93-годишна възраст и притежава милиарди долари, той все още води скромен живот, като обитава същата къща, която купува през 1958 г.