Kaufland България се превърна в първия ритейлър в света, получил сертификати за качество от TÜV AUSTRIA за свежите си витрини с обслужване.

Отличието беше връчено в рамките на публичната дискусия „Нека поговорим за качеството на храната“, провеждана от компанията за втора поредна година.

Ръководителят направление „Свежи храни и собствени марки в Kaufland България Радослав Куртев и представителят на TÜV AUSTRIA за България Димитър Краев

Сертификатът за качество се издава от независимата организация TÜV AUSTRIA в удостоверение на това, че процесите на експлоатацията на съоръжението отговарят на най-високите международни стандарти:

  • безопасност на храните,
  • качество на процесите,
  • контрол на рисковете
  • четиристепенен контрол на качеството.

Последният включва мониторинг на температурната верига, изненадващи проверки на витрините с обслужване, проверки чрез „тайни клиенти“, които избират продукти за „тест“, както и изследвания на взетите проби в независими лаборатории.

Над 150 са точките по вътрешните правилници от протокола за проверка, по които е проверена витрината на Kaufland и които са затвърдени от TÜV AUSTRIA. Сред тях са: 

  • критерии за хигиена,
  • безопасност на храните,
  • температура на съхранение и излагане на стоката,
  • облекло и поведение на служителите,
  • подредба и годност на продуктите.

Сертификацията на процесите на витрината с обслужване се издава по стандартите ISO 9001:2015 за удостоверяване на качеството на процесите,  ISO 22000:2018 - стандарт за безопасността на храните, както и HACCP системата.

Най-голямата витрина у нас

Веригата разполага с 66 свежи витрини във всичките си хипермаркети в страната. В тях ежедневно се съхраняват над 400 свежи артикула - месо и колбаси, сирена, риба, рибни деликатеси, маслини и салати.

Освен първата в света свежа витрина с TÜV сертификат, в обекта на ритейлъра в столичния квартал Банишора се намира и най-дългата витрина у нас - простираща се на 28.80 метра дължина.

В нея се съхраняват 529 артикула, освен това съоръжението отговаря на най-модерните екологични стандарти. 

Над 1/3 от клиентите пазаруват от свежите витрини

Над една трета от клиентите на Kaufland България пазаруват от свежите витрини, сочат данни на ритейлъра. Тази тенденция е най-ясно изразена в София и Варна.

Над 4 млн. на седмица е средният брой на касовите бележки, съдържащи продукт от витрината, съобщи Радослав Куртев, ръководител направление „Свежи храни и собствени марки" в Kaufland България. Той подчерта:

„Продължаваме да надграждаме нашите действия и процеси, за да гарантираме ежедневно качество на нашите клиенти. Неслучайно наричаме свежите ни витрини „витрини на бъдещето“, защото те поставят нов стандарт в ритейла. Горди сме, че сме единствената верига, която сертифицира и гарантира свежестта и качеството чрез независими реномирани одити. Неведнъж сме казвали, че инвестицията в качествен контрол и сертифициране на асортимента е инвестиция в доверието на нашите клиенти“.

В топ 5 на най-продаваните продукти от свежата витрина влизат:

  1. Свинско месо
  2. Птиче месо
  3. Бяло саламурено сирене
  4. Салати и маслини
  5. Други видове месни продукти