Kaufland България се превърна в първия ритейлър, сертифицирал и каймата на витрината си.

Компанията получи международен сертификат TÜV AUSTRIA, който гарантира качеството на каймата и мляното месо от собствените й марки „Брей“ и „Шеф Месар“ по 150 отделни критерия.

В хипермаркета на веригата в столичния квартал „Банишора“ пък е разположена първата в света TÜV сертифицирана магазинна витрина. Простираща се на 28.8 метра, в нея се съхраняват месо и месни продукти.

Това е поредният от няколкото ключови сертификата за качество, защитени от Kaufland България през последната половин година. 

„Сертификацията на ключови продукти и процеси е доказан начин да гарантираме на клиентите си качеството, което обещаваме. Особено горди сме с поредния сертификат за качество, който защитихме и поради факта, че двата продукта са от собствените ни български марки „Брей!“ и „Шеф Месар“. Ще продължим да се сертифицираме, защото това е начинът, по който можем да гарантираме на нашите клиенти качеството, което предлагаме“, подчерта изпълнителният директор на Kaufland България Иван Чернев.

Kaufland България

Месото - предпочитан от българите продукт

Консумацията на месо у нас расте в последните години, сочат данните на Националния статистически институт и Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).

От 66.3 грама среднодневно потребление на месо през 2004 г. българските домакинства са консумирали 98.9 грама месо дневно през 2020 г.

Близо 45% от подрастващите до 9-годишна възраст консумират месо между 2 и 4 пъти седмично, съобщи проф. д-р Веселка Дулева, началник на отдел „Храни и хранене” в НЦОЗА и национален консултант по хранене и диететика към Министерството на здравеопазването.

Във възрастовия диапазон 19-59-годишни този процент възлиза на 37.3, като се наблюдава спад спрямо данните от 2014 г.

Kaufland България

Как да разпознаем качественото месо?

Проф. д-р Костадин Василев от Университета по хранителни технологии в Пловдив обобщава най-важните характеристики, по които всеки потребител да разпознава качественото месо:

  • чиста, нелепнеща повърхност без слуз, на която се образува суха коричка при подсушаване
  • при разрез месото не трябва да навлажнява прилепената филтърна хартия
  • цветът на месото варира при различните видове, но месният сок винаги трябва да е прозрачен
  • консистенцията на прясното месо е плътна, еластична, като образувалата се при натиск с пръст вдлъбнатина се запълва бързо
  • при сваряване месото дава прозрачен, ароматичен бульон, като мазнината се събира по повърхността на големи капки