Известната балконска стая на Бъкингамския дворец, в която монархът и други членове на кралското семейство се събират при специални поводи, преди да помахат на аплодиращите ги тълпи отдолу, се отваря за публиката за първи път.

За кралските фенове, чакали с часове в Централен Лондон да зърнат клана, появяващ се за кратко на балкона по време на събития, като Trooping the Colour, това може да е възможност да видят нещата от кралската гледна точка.

За съжаление, посетителите няма да могат да излязат на самия балкон, така че ще трябва да надникнат през мрежестите завеси, съобщава CNN.

Обикалки с екскурзовод

45-минутните обиколки с екскурзовод, които се провеждат от 15 юли до 31 август, вече са разпродадени, въпреки солидната цена от около $97. Те следват след повече от пет години реновиране на източното крило на Бъкингамския дворец, което има за цел да запази и подобри достъпа до историческата сграда за бъдещите поколения, според Royal Collection Trust.

„Бъдете един от първите посетители, които ще се насладят на изключителна обиколка с екскурзовод на акцентите на източното крило на Бъкингамския дворец“, посочват от организацията на уебсайта си, добавяйки, че посетителите ще могат да открият „пространствата отвъд известната фасада“ на Двореца.

Централната стая на крилото, както е официално известна стаята зад балкона, вероятно ще бъде най-очакваната част от обиколката. Миналия месец Катрин, принцесата на Уелс, се присъедини към други кралски особи на балкона, за да отпразнува официалния рожден ден на краля - в първата си публична изява, откакто беше диагностицирана с рак.

В централната зала ще бъде изложен стъклен полилей с форма на лотос, заедно с две китайски копринени завеси за стена от 18 век, подарени на кралица Виктория от императора на Китай за нейния диамантен юбилей през 1897 г. В Жълтата рисувана стая ще бъдат изложени ръчно рисувани китайски тапети от 18 век, както и две китайски порцеланови пагоди.

Посетителите ще могат да се разходят и по главния коридор на крилото, както и да се възхищават на произведения на английските художници Томас Гейнсбъроу и Томас Лорънс и немския художник Франц Ксавер Винтерхалтер.

Влиянието на азиатското изкуство върху интериорния дизайн и експозициите на Източното крило може да се проследи до 1850 г., когато Брайтънският павилион (крайбрежна резиденция, собственост на Джордж IV – чичото на кралица Виктория) е продаден, за да се финансира изграждането на новото кралско крило.

Колекцията на Джордж IV от азиатско изкуство и керамика, която той преди това е съхранявал в имота на южния бряг на Англия, е преместена в двореца, където се намира и до днес.

Кралица Виктория и принц Албърт са първите кралски особи, които използват Бъкингамския дворец като семеен дом след брака си през 1840 г. Източното крило е построено малко след това - между 1847 и 1849 г., за да побере нарастващото им семейство, разказва CNN.

Бъкингамският дворец днес

Днес Бъкингамският дворец се използва предимно за официални срещи и събития. Новият министър-председател на Великобритания Кийр Стармър наскоро се срещна с крал Чарлз III в двореца, където той официално го помоли да състави ново правителство.

Реставрацията на източното крило е част от много по-мащабен и по-скъп ремонт, който се очаква да отнеме 10 години. Отпусаният за него бюджет от 478 милиона долара нанесе удар върху кралските финанси.

Официалните данни показват, че кралското семейство е похарчило повече пари, отколкото е спечелило в периода 2022-2023 г. отчасти поради ремонтните дейности в двореца.

Обиколките на Източното крило са напълно резервирани за лятото, но ако все още искате да разгледате двореца, все още има билети за посещение на държавните му стаи, което може да се случи седем дни в седмицата до 29 септември.

Предварително резервираните билети за обиколката на държавните стаи струват $41 за възрастни и $21 за деца на възраст между 5 и 17 години.