Лора Кинг управлява своя бизнес с хайвер от близо 20 години и дори снабдява британското кралско семейство с този скъп хранителен продукт.

Но когато започва кариерата си в хранително-вкусовата промишленост, тя дори не е фен на хайвера, разказва Кинг пред CNBC.

Днес тя е известна като „кралицата на хайвера“ и нейната фирма King’s Fine Food внася стотици килограми от него в Обединеното кралство на всеки две-три седмици.

Компанията продава деликатеса на ресторанти със звезди Мишлен, луксозни магазини, като Harrods и Selfridges, както и на авиокомпании, включително Cathay Pacific и Emirates. British Airways е първият клиент на компанията, а Кинг снабдява нейните първокласни полети с хайвер.  

Началото 

Преди да основе фирмата си през 2004 г., Кинг се опитва да купи доставчика на хайвер WG White, където работи като търговски директор, но не успява. "Все пак фамилията ми звучи доста добре, затова реших просто да изляза на пазара сама“, казва тя.

Кинг получава заем от 170 000 паунда (200 000 евро), добавяйки сумата към ипотеката на семейния дом, за да създаде офис, както и да купи съоръжения за опаковане и хладилници.

Хайверът трябва да се съхранява при температури между минус 2 и минус 4 градуса по Целзий. А доставките са скъпи, като започват от около 300 паунда (350 евро) за килограм.

„Беше трудно и нямаше да мога да се издържам сама. Съпругът ми работеше, така че той осигуряваше доходите на семейството“, казва Кинг за вече покойния си съпруг Джон Кинг - главен готвач, работил за най-добрите лондонски ресторанти, като The Dorchester и Le Caprice.

Сега Лора Кинг ръководи екип от 10 души, в който е и дъщеря ѝ Холи – търговски директор на компанията. Оборотът е между 2.5 и 3 милиона паунда (2.9 - 3 млн. евро) годишно.

Около 80% от тези продажби са на хайвер, а останалите включват черни и бели трюфели, италиански шоколадови бонбони Amedei и луксозни кутии за храна.

Кралски доставчик

King’s Fine Food получава своята кралски лицценз през 2021 г., което означава, че може да доставя хайвер на кралското семейство.

Кинг се надява да запази това право и за в бъдеще, след като крал Чарлз III наследи кралица Елизабет II. Очаква се кралското домакинство да преразгледа притежателите на лицензи в началото на следващата година.

Как се яде хайвер?

За тези, които не са запознати с хайвера, Кинг предлага да опитат половин чаена лъжичка върху малко сметанов крем, намазан върху блини (малки палачинки). Малко количество хайвер може да се добави и към рохко сварено яйце за закуска. 

"Можете да го опитате и върху френски хляб, но трябва да е нещо, което е меко и фино“, казва Кинг.

Ако сервирате хайвер, направете го в кристална или стъклена купа върху лед и използвайте седефена лъжица. „Сервирането на хайвер със сребърни прибори е грешка, тъй като металът влияе неблагоприятно на вкуса на този деликатес“, добавя тя. 

Кинг не одобрява някои от начините, по които се сервира морският деликатес, като смесването му с нарязани яйца, лук и лимонов сок, тъй като тези съставки елиминират вкуса му. Същото важи и за хрупкавите тостове, които съсипват текстурата на хайвера. 

Защо хайверът е толкова скъп?

Хайверът отдавна е смятан за деликатес и за първи път е консумиран от персите през 16-и век заради неговите лечебни свойства, Руските благородници са започнали да го ядат през 18-и век.

Хайверът е най-скъпата храна в света - килограм на King’s Fine Food се продава за близо 5000 паунда (5800 евро), тъй като той може да бъде само от есетра, на която са нужни между 8 и 18 години, за да произведе яйца, достатъчно големи за събиране. 

"Най-фините и най-скъпите хайвери са от по-стари, по-големи яйца, които са по-светли на цвят. Хайверът с по-ниско качество е по-млад, с по-малко интензивен вкус на риба и по-тъмен“, обяснява Кинг. "Има мистика в историята на хайвера и в някои отношения тя е доста романтична“, казва тя.

King’s доставя голяма част от хайвера си от Белгия и Китай. След като през 2006 г. са въведени нови правила за опазване на околната среда, всички количества са от отглеждана есетра, а не от дива.

Съветите на Кинг към предприемачите

Лора Кинг има два основни съвета за стартиращите компании - да познават продукта си и да си направят добре сметката откъде ще го купуват, къде ще го продават и кой ще им даде кредит.

"Трябва да убедите доставчиците си, че ще можете да платите за количествата, които си набавяте. В началото нямаш досие, така че на повечето големи компании не им се занимава с теб“, добавя Кинг, която днес има изключителни сделки с големи рибарници за производство на хайвер.

Тя съветва младите предприемачи да участват активно в дейностите на своите фирми и да работят усилено. Близо две десетилетия след като започва бизнеса си, Кинг все още сама опакова продуктите, прави доставки и отнася празните палети до център за рециклиране.

Другото важно нещо, според нея, е да се държат пари в брой. "Държах парите в бизнеса. Имаме много резерви, така че ако утре нещо се случи, можем да продължим да работим около три години“, казва Кинг.

Лора Кинг планира дъщеря ѝ Холи да поеме управлението през следващите две до три години, тъй като тя иска да отделя повече време за благотворителната организация на семейството.

Тази дейност се осъществява чрез Фондацията за мозъчни тумори на Джон Кинг, която тя създава, след като съпругът ѝ умира от мозъчен тумор.

"Хайверът е най-скъпата храна в света и е много хубаво, че мога да върна част от тези средства за хубава кауза, която наистина ме вълнува“, казва Кинг.

"Ние сме може би единствените две жени в бизнеса с хайвер в света. Работихме усилено и се опитваме да вършим полезна работа“, добавя тя.